Könssjukdomar bland unga, Putin till Iran och Stureplansdomen

Tisdag 16 oktober

16.00-16.45

Putin till Iran
Idag kom Rysslands president Putin till Iran, som den förste ryske ledare som besöker landet sedan Stalin var där 1943. Mötet sker formellt apropå ett toppmöte för staterna runt Kaspiska havet. Men omvärldens intresse fokuserar på de väntade diskussionerna om Teheranregeringens omstridda planer på att utöka sina kärntekniska anläggningar. Maria Persson Löfgren, SR:s korrespondent och Jan Prawitz, forskare vid utrikespolitiska institutet.

Könssjukdomar
Klamydia är den vanligast rapporterade könssjukdomen i Sverige. Oftast drabbas unga människor. Prognosen för i år är att uppemot 45 000 personer kommer att få diagnosen klamydia i år. Den största ökningen har skett bland ungdomar i åldern 15 till 24 år. Hur kommer det sig? Varför ökar det? Hur svårt är det att använda kondom?
Medverkande är bland annat Ingela Schmidt, barnmorska, Ungdomsmottagningen, Richard Ernebäck, Rektor Ryaskolan och Peter Almersson, sjuksköterska, smittskyddsenheten, Västra Götaland.

Islamiska kalvinister i Turkiet
Turkiet har de senaste åren åtnjutit en hög tillväxt, förra året ökade BNP med 6 procent och i år väntas BNP öka med nästan lika mycket. Men en stor del av tillväxten har skett långt ifrån affärsmetropolen Istanbul, istället är det områden som tidigare har setts som bakåtsträvande och traditionsbundna som har visat sin ekonomiska styrka. På det anatoliska höglandets slätter har en ny företagarklass vuxit fram; troende, konservativa muslimer, vars entreprenörs-anda och flitighet har fått betraktare att dra paralleller till svensk Gnosjöanda. Reportage: Caroline Salzinger, Turkietkorrespondent.

17.00-17.45

Stureplansdomen
Idag kom domen mot de så kallade Stureplansprofilerna. Svea Hovrätt dömde de två männen till 4 års fängelse och till att betala 155 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan. Men har domen någon betydelse för andra våldtäktsmål och vilken roll har media spelat i rättegången? Göran Ewerlöf, lagman, Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms Universitet och Esther Pollack, medieforskare JMK, Stockholms Universitet medverkar.

Bluetongue disease
Samtidigt som mul- och klövsjuka härjar bland djuren i Storbritannien, så växer oron för bluetongue disease. En sjukdom som sprids med myggor och som gör att t ex kor och får blir väldigt sjuka. Många av djuren måste slaktas.
Vår korrespondent Maria Eksedler har besökt den gård där de allra första fallen av blåtungesjukan inträffade i Storbritannien.
På bilden: Richard Storer, ägare till Baylham House utanför Ipswich i Suffolk, där de första fallen av bluetongue disease i Storbritannien inträffade.

Författarstödet ifrågasätts
Är det rimligt att författare som inte längre är aktiva kan få 200 000 kronor om året livet ut. Moderaterna vill nu se över systemet. I studio Ett debatterar Olof Lavesson, (m) med författaren Göran Palm och Jesper Söderström på författarfonden.

Filmen Anita
I 20 år var Anita Fredin Svensson narkoman, men hon lyckades bryta beroendet och skapa sig ett nytt liv. Nu har Anitas liv blivit film och förhoppningen är att filmen ska användas för utbildning inom olika kommuner och myndigheter, bland annat på fängelser, där den också ska kunna vara en sporre för de intagna, att det går att hitta tillbaka till ett vanligt liv. Reportage: Annika H Eriksson.

Ericsson rasade
Ericsson gick ut med en vinstvarning idag och det ledde till att aktien rasade på börsen. Resultatet var mycket lägre än förväntat, men vad är föklaringen? Samtal med Håkan Wranne, telekomanalytiker på Swedbank.

Programledare: Li Hellström och Annika H Eriksson
Producenter: Niklas Forsberg och Linda Belanner
niklas.forsberg@sr.se
linda.bellander@sr.se