De nya moderaterna, flyktingansvaret, unga våldsbrottslingar och hemlösa i Sverige

Torsdag 18 oktober

16-16.45

Väljarna om ”de nya moderaterna”
Moderaterna har frågat sina väljare vad de tycker om partiets omsvängning. Det som kallas ”de nya moderaterna”. Vad anser väljarna om att det gamla försvarspartiet sparar på militären och att bensinskatten höjs, trots löften om motsatsen? Samtal med partisekreteraren Per Schlingmann, Maria Rankka chef för tankesmedjan Timbro och Aron Etzler chefredaktör för Flamman.

Flyktingansvaret
Nu pekar Migrationsverket ut fjorton svenska kommuner för att dom inte deltar i det svenska flyktingmottagandet. Tre av dessa Vellinge, Svedala och Klippan ligger i Skåne, där också flera storstadskommuner nu kräver att ALLA är med och delar på flyktingansvaret. Hör några av dom utpekade kommunernas förklaringar, hör Migrationsverkets argument emot och hör hur flyktingfrågan också håller på att bli en mycket het internpolitisk fråga inför moderaternas partistämma. Medverkande: Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket, Björn Jönsson (s) kommunalråd i Svedala, Gunilla Nordgren (m), kommunalråd i Svedala, Bengt Svensson (m), kommunalråd i Klippan och Anja Sonesson (m), kommunalråd i Malmö.

17-17.45

Unga våldsbrottslingar
De senaste veckorna har flera våldsbrott som begåtts av ungdomar uppmärksammats. Dödsmisshandeln på en sextonåring, händelserna i Rödeby och nu senast de två pojkarna, 15 och sexton år, som misshandlat en handikappad man till döds och samtidigt filmat hela händelsen. Igår inleddes rättegången mot dem. Men vad händer med dessa unga brottslingar efter domen, vad innebär ungdomsanstalt, och vem tar ansvaret för dom när dom kommer ut? Samtal Arne Andersson, institutionschef Sundbo (ungdomsanstalt SiS)

Hemlösa i Sverige
Igår berättade vi i Studio Ett att personalen på Stockholm natthärbärgen slår larm. Antalet unga vuxna som tvingas sova på härbärgen har fördubblats på bara tre år. De vi då talade om var unga män mellan 20-25 år. Idag ska vi få höra om en annan grupp hemlösa. De riktigt unga flickorna, de mellan 12 och 20 år. Stadsmissionen i Stockholm har skrivit en rapport om den här gruppen. En rapport som nu lämnats vidare till barnombudsmannen. Reportage av Katarina Gunnarsson.

EU fördrag
Ikväll samlas de tyngsta politikerna från EU-länderna i Lissabon för att försöka enas om ett nytt fördrag. Det dokument som dödades efter rungande nej i folkomröstningarna i Frankrike och Holland har nu alltså återuppstått i ny form. Frågan är nu om ändringarna som har gjorts är tillräckligt stora för att fördraget ska accepteras av folk och folkvalda i EU:s 27 medlemsländer. Samtal med Ekots EU-kommentator Herman Meltzer och Cecilia Malmström EU-minister.

Lokalval i Colombia
Nästa söndag är det lokalval i Colombia, ett val som redan på förhand tippats som mycket osäkert. Risken för valfusk är stor och i många delar av landet finns ingen utomstående som kontrollerar att allt går rätt till på valdagen. Utpressning och mutor från väpnade aktörer och knarkmaffior har blivit ett vanligt inslag i valkampanjen. Till det läggs den stora risken för kandidaterna själva många av dom hinner aldrig ens fram till valurnorna innan dom blir mördade. Reportage av Lotten Collin.

Putins telefonväkteri
Idag har Rysslands president Putin sitt årliga telefonväkteri, ni får höra några av dom frågor som släpps igenom telefonslussen och vad Putin levererar för svar. Samtal med Maria Persson-Löfgren Sveriges Radios korrespondent.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta Furvik
Producent: Anders Diamant och Kristin Heinonen

anders.diamant@sr.se  kristin.heinonen@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista