1 av 8
2 av 8
Jörgen Huitfeldt
3 av 8
Björn Elmbrant
4 av 8
5 av 8
Kjell Albin Abrahamsson
6 av 8
Leon Theremin spelar på theremin
7 av 8
Tove Leffler
8 av 8
Benazir Bhutto räddas ur sin truck efter attentatet igår.

Parlamentsvalet i Polen och Schweiz, Benazir Bhutto, krav på folkomröstning

Fredag 19 oktober

16.00 - 16.45

Benazir Bhutto
Pakistans tidigare premiärminister Benazir Bhutto var ytterst nära att dödas i gårdagens attentat i Karachi. Svenska journalisten Jenny Nordberg satt några bilar bakom Bhutto när det smällde. Ni hör henne och Nils Horner om varför Bhutto är både älskad och hatad.

Parlamentsval i Polen
Inför det stundande parlamentsvalet i Polen sänder radions korrespondent Kjell Albin Abrahamson från landets huvudstad Warszawa. Valdeltagandet är vanligtvis lågt i Polen. Vid det förra parlamentsvalet för två år sedan röstade 40 procent, vilket gör alla prognoser osäkra. Frågan är också hur de två miljoner unga polacker som lämnat sitt fosterland kommer att rösta.
Medverkar gör Mika Larsson, Polenkännare, Conrad Wallenrodhe, advokat och Inga Sawicka, journalist.

17.00 - 17.45

Krav på folkomröstning
EU: s regeringschefer kom i natt överens om ett nytt fördrag. Nu kommer kraven på att befolk-ningarna i medlems_länderna ska få vara med och folkomrösta om den nya konstitutionen. Den svenska regeringen säger nej. ”Frågan är för komplicerad att folkomrösta om”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. I Sverige vill vänsterpartiet och miljöpartiet som är skeptiska till det nya fördraget ha en folkomröstning. Nu får de också stöd från borgerliga EU-anhängare. 
Hör Susanne Eberstein, (s), vice ordförande,  riksdagens EU-nämnd  och Olle Schmidt, (fp), EU-parlamentariker.

Dollarns betydelse
Dollarfallet står högt på agendan under helgen som kommer när toppskiktet i världens centralbanker och finansministerier träffas i Washington på internationella valutafondens och världsbankens årsmöten. Ikväll samlas de sju största industriländerna till ett s k G7 möte i samma stad. Även där kommer dollarfallet att diskuteras. Några talar om att tillväxten i världen nu kan vara hotad.
Robert Bergqvist, chefsekonom SEB medverkar.

Parlamentsval i Schweiz
På söndag är det parlamentsval i Schweiz. För ovanlighetens skull uppmärksammas ett schweiziskt val också i utlandet.   Landets största politiska parti SVP:s (Schweizerische Volkspartei) krav inför valet är att utlänningar som begår brott eller fuskar med socialförsäkringarna helt enkelt ska utvisas. Mer än 20 procent är invandrare i Schweiz. Det är en hög siffra jämfört med andra europeiska länder. Det är invandrare som städar, diskar, serverar, kör taxi i Schweiz.
Reportage av Per Eurenius.

Tove Leffler
Vår fredagsgäst är Tove Leffler, en av redaktörerna till boken ”Könskrig”.  Hon driver tesen att även vårt privatliv är politik.  Hur vi klär oss, pratar till våra barn och till och med hur vi har sex.

Fredagskrönikan
I veckan som gick förklarade Skatteverket att 133 miljarder kr i skatt försvinner varje år, genom svartjobb, skatteplanering eller av oförstånd. I veckan kunde man också i en ny bok av de liberala debattörerna Stefan Fölster och Fredrik Bergström läsa att 95 procent av svenska folket någon gång utnyttjat välfärdssystemen eller rundat andra regelverk. Är vi ett folk av fifflare? undrar vår fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Spelas i luften
Världens första elektroniska instrument byggdes i Ryssland 1919 av Leon Theremin och fick namn efter dess skapare. Instrumentet spelas med händerna runt två antenner och förknippas väl idag med gamla science fiction-filmer. Lenin lär ha spelat det på sin tid och det har använts av t ex Led Zeppelin. Det kan också höras i vinjetten till Morden i Midsomer. Just nu besöker Pamelia Kurstin Sverige, hon är en av mycket få seriösa thereminspelare.
Anton Karis träffade henne i Halmstad.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Kjell Albin Abrahamsson
Producent:
Maria Meschke och
Karin Wickström
maria.meschke@sr.se karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista