Guld eller gröna skogar och fotbollshuliganer

Måndag 22 oktober

16.00-16.45

Turkiets invasionsplaner
I vår första timme om Turkiets planer på att invadera norra Irak för att slå ut den kurdiska PKK-gerillan där. USA försöker stoppa detta, men många turkar vill att regeringen slår till. Caroline Salzinger, SR:s korrespondent i Turkiet och Jan Hallenberg, professor Försvarshögskolan är med.

Guldgruvan i Fäboliden
En av Europas största guldgruvor planeras i byn Fäboliden i södra Lappland. Hundratals kan få jobb när Lappland Goldminers söker tillstånd att börja bygga. Ärendet är just nu uppe i Miljödomstolen för prövning. Men om gruvbolaget talar om nya arbetstillfällen så oroar sig både bybor och renskötande samer för framtiden. Jesper Andersson och Inger Andersson boende i Fäboliden, Malin Brännström, förbundsjurist på SSR (Svenska samernas riksförbund) och Lennart Gustavsson, Georange (intresseorganisation för Sveriges malm- och mineraltillgångar) samt Torgny Forsgren, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen och Christer Rönnlund, moderat politiker i Lycksele kommun medverkar.

Mödradödlighet
En kvinna varje minut dör runt om i världen i samband med graviditet, förlossning eller abort. Det kan handla om olika sjukdomar eller komplikationer. Och i många fall dör även barnet. Detta framgick vid en stor konferens om mödradödlighet i Storbritannien. Maria Eksedler, SR:s korrespondent rapporterar.

17.00-17.45

Fotbollshuliganer
Ikväll är det fotbollsmatcher i Göteborg och Stockholm. I går samlades omkring hundra fotbollshuliganer för att slåss i skånska Åstorp. Det slutade med att polisen grep omkring 90 personer missänkta för misshandel och våldsamt upplopp. Även på andra håll i landet var det bråk med fotbollsankytning och flera planerade slagsmål hindrades. Fotbollsvåldet har flyttat ut från arenorna och de som slåss har blivit yngre. Hur har fotbollsvåldet förändrats och vad gör man för att komma åt problemet? Henrik Qvist, supporterpolis i Malmö och Sune Hellströmer, generalsekretare Svenska Fotbollförbundet medverkar.

Övervakningskamera med befogenhet
Övervakningskameran håller nu på att få mänskliga egenskaper. Snart kan den inte bara se dig, den kan också veta vem du är, vad du har för dig och sen fatta beslut om den ska larma någon som ska gripa dig. Så ser framtiden ut, men redan nu börjar polisen i Skåne att skärpa greppet via en digital karta. Reportage av Gösta Lempert.

Estlandssvenskar
I Estland har landets gamla svenska minoritet åter tagit plats i det estländska samhället. I år blev estlandssvenskarna en av staten officiellt erkänd minoritet med kulturellt självstyre. Sedan medeltiden har svenskar bott längs Estlands kuster och på öarna. Men 1944 flydde nästan alla när Sovjet invaderade landet. Reportage av Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent.

Sopranos
Igår avslutades den flera år långa TV-serien Sopranos på Sveriges Television och för många som följt den så uppstår nu ett vakuum. I USA slutade serien i juni och där finns nu många spekulationer om vad som egentligen hände efter det udda slutet. Daniel Alling, SR:s korrespondent i New York deltar.

Bloggetik
Är det ok att ta betalt för vad man skriver på sin blogg? Modebloggaren Hanna Fridén diskuterar etik och moral på nätet med Mark Comerford, lärare i journalistik på JMK, Stockholms universitet deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Erica DahlgrenProducenter: Anders Diamant och Agneta Kellgren
anders.diamant@sr.se agneta.kellgren@sr.se