Fotbollsvåldet och arbetskraftsinvandring

Tisdag 23 oktober

16.00-16.45

Göran Perssons memoarer
Idag kom Göran Perssons memoarer ut där han i gammalgod Perssonstil sänker gamla kollegor. Björn Elmbrant har hittat nyheterna och guldkornen i denna på förhand mycket upphaussade bok.

Huliganvåldet
Fotbollssupportrar som bestämmer tid och plats för att slåss. I helgen hände det igen, men det har pågått flera år. Varför går det inte att stoppa huliganvåldet och firmorna? Hur ser det ut? Hur organiserat är det egentligen? Idag rekryteras pojkar ända nere i 12-13-årsåldern. Vem har ansvar för att förhindra det? Och vilken hjälp finns det att få om man faktiskt väljer att hoppa av? Lars-Rune Bohlin, supporterpolis, Marcus Lifmark, GAIS supporterklubb, Tore Brännberg, socialpsykolog Göteborgs universitet, Per Solér, Malmö supporterklubb medverkar bl a.

17.00-17.45

Arbetskraftsinvandring
Idag kommer ett nytt förslag från EU om hur det ska bli lättare för invandrare som vill komma hit och jobba. Den svenska regeringen har redan ett ännu mer långtgående förslag. Men facket är oroligt för låglönekonkurrens. Reportage av Susanne Palme, EU-reporter och samtal med Migrationsminister Tobias Billström och LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin.

Biologisk mångfald
Vad är viktigast, skydda den biologiska mångfalden eller minska utsläppen av växthusgaser? Att skapa fler naturreservat och på andra sätt slå vakt om hotade djur och växtarter gör det svårare att leva upp till klimatmålet. Det menar skogsindustrin som är kritisk till ett förslag från Skogsstyrelsen om att utöka den skyddade skogsmarken med ytterliggare 450 000 ha. Reportage av Sven Börjesson.

Män som slår kvinnor
Ska män som slår kvinnor få plats på ett särskilt boende? Det är i alla fall ett aktuellt förslag i Malmö stad som syftar till att komma åt problemet med våld mot kvinnor. Samtal med Margot Olsson, Samordnare Kvinnofridsprogrammet i Malmö stad och Kristina Stenson, forskare vid Nationellt centrum för kunskap om mäns våld mot kvinnor.

Fredshopp i Uganda
I över tjugo år plågades norra Uganda av inbördeskrig. Rebeller terroriserade befolkningen mördade vuxna och kidnappade barn. Miljoner flydde till gigantiska läger, med brist på mat, mediciner och människovärdigt liv. Sen drygt ett år pågår nu fredssamtal mellan rebeller och regering, hoppet spirar i landet och sakta vågar människor återvända till sina hembyar. Carolina Jemsby rapporterar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H ErikssonProducenter: Olof Sjölander och Linda Belanner
olof.sjolander@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista