Danmarkval, Cecilia Uddén i Egypten, skojhångel och bränderna i Kalifornien

Onsdag 24 oktober

16:00-16.45

Danmarkval
Vi ska till Danmark där statsministern Anders Fogh Rasmussen idag meddelade att det blir val till folketinget om tre veckor, den 13 november. Samtal med Rolf Jonshöj politisk redaktör på Danmarks radio och Gösta Lempert reporter, Sveriges Radio.

Direkt från Kairo
SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén sänder direkt från arabvärldens kulturhuvudstad Kairo. Samma dag som den inflytelserike chefredaktören Ibrahim Eissa ställs inför rätta för att ha skrivit om presidentens hälsa. En fråga som sysselsätter hela Egypten där de flesta är övertygade om att presidentsonen Gamal Mubarak kommer att ta över efter sin far. Betyder detta att reformperioden och demokratiseringsförsöken är över? Har luften gått ur oppositionen och de tidigare så aktiva bloggarna? Vad har det muslimska brödraskapet i bakfickan? Gäster i denna sändning är bl.a. BBCs arabvärldskommentator Magdi Abdel Hadi, som i somras var hyllad Sommarvärd i P1 och Alexandra Sandels, ung svensk journalist bosatt i Kairo.

17-17.45

Reportrar, politiker och skojhångel
Var går gränsen för umgänget mellan politiska reportrar och politiker? Det frågar vi oss efter att Aftonbladet har publicerat bilder på en politisk reporter på TV4 tätt omslingrad av Fredrik Reinfeldts statssekreterare. Samtal med Jonas Gummesson biträdande nyhetschef TV4, KG Bergström politisk kommentator SVT, Susanna Popova, chefredaktör Dagens Story och Anders Gedin chefredaktör Aftonbladet.

Amerikanerna sänkte Astoria
I höst finns inte längre lika mycket bioannonser i tidningen, efter Astorias konkurs finns nu bara en stor dominerande biografkedja i Sverige. När Astoria bildades 2005 ville bolagen bakom vara säkra på att få visa de stora amerikanska filmerna. Dom behövs om man vill överleva ekonomiskt som biografkedja. För att vara säkra på det hade man skaffat sig löften om stöd från de amerikanska filmbolagen. Men de löftena infriades inte, det visar Jesper Lindaus granskning. Och de amerikanska bolagen vill inte längre kännas vid att löftena ens en gång har givits, trots att de finns på papper.

Kalifornien
Bränderna i södra Kalifornien fortsätter. Vi samtalar med Helena Groll, Sveriges Radios medarbetare om den senaste händelseutvecklingen.

FN skrapan
Så ska det handla om en jubilar, förenta nationerna, FN. 62-åringen får ofta kritik för att vara för ineffektiv, byråkratisk och handlingsförlamad vid kriser. Problemen att enas kring ett skarpt uttalande om Burma är bara ett exempel. Men många hoppas nu att nye generalsekreteraren Ban Ki Moon ska effektivisera FN. Och ofta handlar diskussionerna då om hur säkerhetsrådet är sammansatt, hur relationen till USA fungerar och hur själva organisationen måste förändras inifrån. Reportage av Daniel Alling.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Cecilia Uddén
Producenter: Anders Diamant och Karin Wickström

anders.diamant@sr.se karin.wickstrom@sr.se