Facebook, ont i själen, Franska miljöfrågor och vad är lycka?

Torsdag 25 oktober

16.00-16.45

Annonser på Facebook
Microsoft har köpt ensamrätt till annonser på internetnätverket Facebook, åtminstone för de delar av nätverket som finns utanför USA. Framtidens reklam ska finnas på nätet och den ska vara personlig. Det råder delade meningar om huruvida den här sortens reklam är ett hot mot den personliga integriteten, eller en möjlighet att slippa reklam man inte är intresserad av. Men hur ska reklamen se ut för att lyckas och vad betyder det att ett företag har köpt upp rättigheterna?
Martin Jönsson, Medieanalytiker på Svenska Dagbladet, medverkar.

Psykiatriprojektet i Rosengård
Att vara flykting innebär nästan alltid stark psykisk stress och ibland mer än så. Att leva i krig och konflikt, bland bilbomber och sprängladdningar, att ha upplevt tortyr och förföljelse skapar trauman så svåra att man kan bli som förlamad i det nya landet. Ändå visar en kommande studie att flyktingar i Sverige söker betydligt mindre psykiatrisk hjälp än dom rimligtvis borde. Kan det vara en del av förklaringen till att självmorden bland unga med utländsk bakgrund just nu ökar? P-O Sjöblom, Psykiater och koordinator för psykiatrin på Socialdepartementet, Barbro O’Connor, Röda Korsets centrum för krigs- och tortyrskadade, Karin C Persson, Doktorand Malmö högskola, Margareta Östman, Projektledare Rosengårdsprojektet och Nina Karlsson, Medlem Svensk-Iranska föreningen medverkar.

Egyptisk fatwa
Ordet fatwa har en dålig klang i västvärlden, oftast förknippat med dödsdomar mot författare som Salman Rushdie - eller nu senast konstnären Lars Vilks. Men det utfärdas fatwor dagligen i den muslimska världen, som vägledning för hur muslimer bör leva och agera i den moderna världen. I Egypten har man den senaste tiden diskuterat flera fatwor som anses ha en politisk klang. Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat en fatwa expert.

17.00-17.45

Moderaterna
Moderaterna som inledde sin stämma i Gävle idag är ett parti som fortfarande lockar färre kvinnor än män. Men nu när moderaterna ska anta ett nytt handlingsprogram, finns ett rejält avsnitt också om jämställdhet. Och den mest kända feministen av de alla är finansminister Anders Borg som är med direkt från stämman i Gävle. Medverkar gör även Gudrun Schyman, FI.

Latinfestival
Kan det vara viktigt att lära sig ett språk som egentligen dött ut? Det tycker man i alla fall på den festival i Lund som vi besöker. Forskare, studenter och andra latinare har kommit till landets första latinfestival. Reporter i Lund Hans Zillén.

Fransk miljö
Miljöfrågorna har inte legat särskilt högt upp på de franska politikernas lista särskilt länge. Men idag presenterade president Nicolas Sarkozy något som han själv kallar den ”Gröna Revolutionen”. Alice Petrén, radions korrespondent i Paris och Mikael Karlsson, ordf. SNF och ordf. i EEB (European Environmental Burea), Europas största miljöorganisation medverkar.

Åter i Bagdad
Har livet blivit lite bättre nu för innevånarna i den irakiska huvudstaden? I september lämnade studenten Adel och hans familj Bagdad. Nu är Adel tillbaka igen i Bagdad. Anton Karis ringde upp honom och frågade varför han och hans familj återvände.

Vad är lycka?
För några veckor sen motionerade en miljöpartist i Riksdagen om att Sverige borde satsa på forskning om lycka och också att införa ett särskilt lyckoindex. Så att man ska kunna mäta graden av lycka i befolkningen. Kanske ligger vår önskan efter lycka i tiden. I Göteborg arrangeras i helgen en hel konferens om lycka, arrangerad av Göteborgs universitet i samarbete med välgörenhetsorganisationen Charity International. Men vad är lycka och hur får man ett lyckligt liv? Reportage av Magnus Liljesköld.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta Furvik
Producent: Maria Meschke och Kristin Heinonen
maria.meschke@sr.se
kristin.heinonen@sr.se