Moderaternas partistämma, tyskt politik, fredagskrönika och fladdermöss.

Fredag 26 oktober

16-16.45

Moderaternas partistämma
Hur mår det nya arbetarpartiet efter ett år i regeringsställning? Och vad tycker landets ombud som nu samlats om partiets förnyelse, är det enbart klang och jubel som präglar stämman? Vilka är de stora tvistefrågorna? Medverkar gör bland andra moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, Ing-Marie H Paulsson, moderat ledamot i kommunstyrelsen i Vaggeryd samt Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander.

Centralafrikanska republiken
Följ med på en resa i det bortglömda landet, som ligger mitt i Afrika. Närheten till oroshärdarna i Darfur och Tchad gör att det inte går att strunta i landet längre. EU-styrkan på 3000 man som snart ska sättas i i Tchad ska verka även i Centralafrikanska republiken. Studio Etts Ann-Kristin Jönsson reste från huvudstaden Bangui till invigningen av den svenskbyggda FN-basen i Paoua i norr och mötte rebeller och internflyktingar.

17-17.45

Det stormar i tysk politik
Det tyska socialdemokratiska partiet har kongress idag och det är ett instabilt parti som samlas. Ett parti som påverkas av slitningar mellan höger och vänsterfalanger, har låga opinionssiffror och en ifrågasatt partiledare. Men hur påverkar det tysk politik i övrigt och vilken roll har SPD i tysk politik idag? Samtal med Kaj Fölster f.d tysk socialpolitiker och Per Eurenius Sveriges Radios korrespondent.

Fredagskrönika
Handlar idag om den senaste klimatrapporten och politikers dubbla budskap. Av vår krönikör Björn Elmbrant.

Pija Lindenbaum
Vi får besök av en udda men uppskattad barnboksförfattare som bland annat skrivit Gittan och gråvargarna, om den rädda flickan som blir kompis med vargarna i skogen. Nu har Pija Lindenbaum kommit med en ny bok, om ett nytt barn: ”Kenta och barbisarna”.

Fladdermusen.
Ett djur som egentligen är rätt harmlöst och som nog fått sitt rykte för att det är ett mörkerdjur. Nu i slutet av oktober och i november är chanserna rätt goda att man kan både få se och höra fladdermöss om man beger sig till en kyrkogård och en kyrka med högt torn. Vår reporter Anton Karis stämde träff med Naturvårdsverkets Marie Nedinge utanför Sofia Kyrka i Stockholm.

Val i Argentina
I övermorgon är det val i Argentina och den förväntade vinnaren är den nuvaranade presidentens hustru, Cristina Kirchner, som igår höll sitt sista valmöte i en av Buenos Aires slitna förorter.SRs medarbetare Lars Palmgren var med på mötet och berättar om vilka frågor som Cristina Kirchner kommer driva, om hon vinner på söndag.


Programledare är Monica Saarinen och Richard Myrenberg. Producenter: Maria Meschke och Karin Wicktröm
maria.meschke@sr.se karin.wickstrom@sr.se


 


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista