1 av 6
Li Hellström
2 av 6
3 av 6
Erica Dahlgren
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Fastighetsskatten, jakt och fisketurismen och könsneutral äktenskapslagstiftning

Måndag 29 oktober

16-16-45

Fastighetsskatten
Efter många turer, presenterar regeringen idag den nya avgift som ersätter fastighetsskatten. Men hur har alla turerna sett ut och varför blev den en central fråga i valrörelsen? Är frågan utsuddad från agendan nu när förslagen blivit verklighet undrar vi. Anders Jonsson, politisk kommentator på Expressen, medverkar i samtal.

Jakt och fisketurismen
Jakt och fisketurismen i Norrland kan växa sig tio gånger större. Gädda och älg kan ge hundratals jobb. Det handlar bara om att lämna gamla invanda tankesätt, säger Håkan Gyllbring, jakt och turismrådgivare vid hushållningssällskapet i Norrbotten, som vill att samma jakt och fisketurismen ska skötas mer affärsmässigt. Men med nya turister kommer också farhågor. Klarar turisterna att jaga säkert om de blir fler och vet jägare från Sydeuropa hur man samsas med renskötseln? Om jaktturism, en växande bransch i förändring.

Medverkande Olle Larsson, ordförande i Rans sameby, Håkan Gyllbring, jakt och turismrådgivare vid Hushållningssällskapet i Norrbotten, Anja Kjellson, jaktvårdskonsulent Jägarförbundet, Björn Jonsson naturvårdsdirektör Länsstyrelsen i Västerbotten Johanna Palmlöv Brus, turistinformatör Umeå turistbyrå.

Lövhalka
Oktober månad är årets tuffaste utmaning för järnvägen. Så här års ställer nämligen löven till med stora problem, främst de tunga godstågen och under fem, sex veckor måste Banverket varje natt ut och halkbekämpa rälsen i backar och kurvor för att förebygga olyckor och onödiga förseningar. Reportage av Lotta Malmstedt.

17-17.45

Könsneutral äktenskapslagstiftning
I helgen tog Moderaterna ett beslut om att ställa sig bakom kravet på en könsneutral äktenskapslagstiftning. I och med det är kd nu det enda riksdagsparti som är mot en ändring av lagstiftningen. Men varför är frågan så viktig och hur kommer den att hanteras i riksdagen nu? Tomas Tobé, moderat riksdagsledamot och Eva Johnsson, kristdemokratisk riksdagsledamot, medverkar.

2 år efter kravallerna i Paris
Två år har gått sedan upploppen i de franska förorterna. De ledde till löften från politikerna om nya insatser för att förbättra invånarnas vardag. Men idag märker de boende inte någon skillnad. Reportage av vår korrespondent Alice Petrén i Paris.

Utländska studenter vill till Sverige
Ovanligt många utländska studenter, främst från Pakistan, har sökt svenska universitetsutbildningar till våren. Hur kommer det sig? Samtal med Charlotte Ejsing på Högskoleverket.

Svenskt medborgarskap
Nyligen fick den egyptiska medborgaren Ahmed Agiza besked att han inte får uppehållstillstånd i Sverige. Agiza är en av dom två egyptier som avvisades från Sverige 2001 under förnedrande former, med hjälp av amerikanska agenter. Sverige har fått mycket hård kritik för detta, bland annat från FN. Agiza har suttit i egyptiskt fängelse sedan dess. Nu står det klart att hans familj inte får svenskt medborgarskap, trots att dom har varit i Sverige i sju år och har uppehållstillstånd och flyktingstatus. Det har migrationsverket och länsrätten i Stockholms län beslutat. Reportage av Lars Ekelöf.

Marsch till New Dehli
Vår asienkorrespondent, Nils Horner, har träffat fattiga lantarbetare i Indien som marscherat till New Dehli och krävt rätten till mark. Idag träffade dom regeringen. Vi hör hur det gick.

Programledare: Li Hellström och Erica Dahlgren
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".