1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Amerikansk soldat
5 av 5
Tasso Stafilidis

Ensamkommande flyktingbarn, krisberedskap

Tisdag 30 oktober

16.00-16.45

Riksdagsvalet i Danmark
I Danmark är valrörelsen i full gång inför riksdagsvalet den 13 november. Och invandrarfrågan fortsätter att ta en stor plats på dagordningen. Bengt Lindroth, fd Nordenkorrespondent SR medverkar.

Flyktingbarn
Allt fler kommuner bestämmer sig för att ta emot ensamkommande flyktingbarn, i Göteborgsområdet har 13 kommuner tagit ett gemensamt beslut att solidariskt dela på ansvaret och ta emot några barn var. Ett unikt beslut säger Migrationsverket, men det räcker inte. Fortfarande väntar över 240 ensamkommande flyktingbarn på att få någonstans att bo. Varför är det så svårt att få kommunerna att ta sitt ansvar? Medverkar gör bl a Ahmed Abdulla, kom hit ensam för mer än ett år sedan, Ronnie Magnusson, Migrationsverket, Margareta Rutgersson, god man för ensamkommande flyktingbarn och Carina Liljesand (kd), kommunalråd Göteborg.

Manligt mode
Män har under hösten fått fler modemagazin att bläddra i och det har precis kommit en bok som kanske blir en inspirationskälla för många som vill snygga till sig lite. ”Karlar med stil” heter den och det är stylisten och kostymkreatören Camilla Thulin som har besökt några av Sveriges mest stilfulla och snyggt klädda män Och en av dessa män som kvalat in i boken är journalisten Johan Hakelius och vår reporter Towe Cho Matre fick kika in i hans garderob.

17.00-17.45

Försvunna barn i Tchad
I torsdags stoppades franska hjälparbetare när de var på väg att sätta 103 barn från Tchad på ett flygplan till Frankrike. Själva säger de att de skulle rädda barnen undan ett öde som barnsoldater och att franska och belgiska ”värdfamiljer” väntade på att få ta hand om barnen. Barnen säger att de lurades iväg med hjälp av godis. Nu ska åtal väckas mot fransmännen och andra personer som deltog i bortförandet av barnen. Alice Petrén, korrespondent  berättar om den här historien. Hans Lind, chef för Rädda Barnens Södra Sudan-program medverkar och berättar om hur man inom Rädda Barnen arbetar för att motverka liknande händelser.

Traumatiserade Iraksoldater
Över 25.000 amerikanska soldater har hittills skadats  ovanligt många har allvarliga hjärnskador. Det är soldater som förlorat talförmågan, som drabbats av minnesförluster och personlighetsförändringar. Vår reporter Helena Groll har som en av få utländska journalister fått besöka militärsjukhuset i Palo Alto i norra Kalifornien. En av dom fyra kliniker i USA där man idag tar emot svårt hjärnskadade soldater.

Finanspolitiskt råd
I somras inrättade regeringen ett finanspolitiskt råd, med sex forskare och två f d politiker. Rådets uppgift är att kritiskt granska regeringens ekonomiska politik, om den t ex leder till fler jobb. Oppositionen gillar inte alls det finanspolitiska rådet. Vänsterpartiet och socialdemokraterna ser det som ett ideologiskt råd med uppgift att stötta regeringen. Reportage av Inger Arenander.

Mitt brinnande hjärta
Vi möter den förre vänsterpartistiske riksdagsmannen Tasso Stafilidis, som skrivit en bok om hur han kom ut som homosexuell.

Krisberedskap
För snart en vecka sedan skedde ett numer omtalat restaurangbesök. På Restarurang Judit o Bertil på Söder i Stockholm fotograferades statsministerns närmaste medarbetare, statsekreterare Ulrika Schenström tillsammans med Anders Pihlblad politisk reporter på Tv 4. Bilderna visade två personer som pussades över ett bord och har skapat diskussioner dels om relationerna mellan journalister och politiker dels hur Sveriges krisberedskap sköts. Anders Pihlblad reporter TV 4 deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Maria Meschke och Linda Belanner
maria.meschke@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".