1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Richard Myrenberg
4 av 5
Minnesmärke Babi Jar
5 av 5
Det är inte över, upproret har bara börjat, säger en buddhistmunk som flytt undan förtrycket i Burma. Han döljer sitt ansikte av rädsla för repressalier.

Madridbomber, Irans kärnenergianläggningar och Sekulära muslimer

Onsdag 31 oktober

16.00-16.45

Madridbomber
I rusningstrafik på morgonen den 11 mars 2004 exploderaqde 10 bomber på olika tågstationer i Madrid. Ett av de värsta terrordåden i Europas moderna historia. Idag fick terordådet sitt rättsliga efterspel. 28 personer har stått åtalade. Åklagaren hade yrkat på sammanlagt mer än 300.000 års fängelse. Och det blev mycket långa fängelsestraff. Alice Petrén, vår korrespondent på plats i Madrid medverkar.

Irans atomprogram
Är en het fråga inte minst i USA, som på senare tid höjt tonläget mot Iran. Hur stor är egentligen risken att USA går till anfall mot Irans kärnenergianläggningar? Hur ska en fredlig väg kunna garanteras och vad kan diplomati och förhandlingar åstadkomma för att minska det alltmer explosiva läget? Medverkar gör bl a Sina Dashti, ordförande Iranska demokratiska akademikers förbund, Jan Prawitz, forskare vid Utrikespolitiska Institutet och Titti Nylander, Ekots utrikespolitiske kommentator.

Babi Jar
På Sovjettiden var Babi Jar en fascisternas massaker på motståndsmän. Att det i själva verket var en del av den nästan totala utrensningen av judarna i Ukraina har först på senare år slagits fast och ett nytt minnesmärke har rests i den stora gröna park i Kiev där det under några veckor dag och natt avrättades judar.
Förmodligen var det inte många heller i Sverige som visste vad Babi Jar stod för när Olof Palme använde det i ett av sina kända tal. Reportage av Maria Persson Löfgren.

17.00-17.45

Nya protester i Burma
Återigen har burmesiska munkar vågat sig ut på gatorna för att marschera. Vad betyder det för den fortsatta kampen för demokrati i landet? Och vad har hänt under den månad som gått sedan demokratiupproret slogs ned av militärjuntan? Samtal med bland annat Bertil Lintner, Svenska dagbladets asienkorrespondent.

Livskvalitet in i det sista
Forskaren Christina Melin-Johansson har undersökt vilka faktorer som är av betydelse för att man ska kunna ha en god livskvalitet när man är obotligt sjuk och vårdas i hemmet. Det är viktigt att man försöker använda sig av de positiva strategier som de flesta ändå har i sitt dagliga liv, och tro på att man faktiskt kan ha ett bra liv trots att man är obotligt sjuk, säger Christina Melin-Johansson. Allt fler i Sverige väljer att dö hemma. Ingemar Johansson har stor erfarenhet av att både vårda och vårdas i hemmet. I somras gick hans fru bort i bröstcancer och själv lever han med diagnosen tjocktarmscancer. Som anhörig var det inte lätt att ha sin älskade döende hemma, berättar Ingemar Johansson. Samtidigt tycker han att det var oerhört värdefullt att de fick vara i sin egen miljö och kan laga sin egen mat och umgås precis som när de inte var sjuka. Reportage av Linda AP Larsson.

Krisberedskapen i det svenska regeringskansliet
Efter bilderna från statssekreterare Ulrika Schenströms krogbesök med en TV4-journalist i förra veckan har det diskuterats om man kan ha ansvar för krisberedskapen i landet om man är alkoholpåverkad. Efter att journalisten Anders Pihlblad igår berättat att hon var ”väldigt glad i hatten” säger statsminister Fredrik Reinfeldt idag att hon ändå var kapabael att sköta sitt arbete. Och då infinner sig frågan, vad innebär det att ha ansvar för krisberedskapen? En som vet det är Sten Olsson som tidigare har varit statssekreterare hos Göran Persson. Medverkar gör också Sven Hirdman, tidigare ambassadör.

En Askungesaga
I somras vann den brittiska mobiltelefonförsäljaren Paul Potts tv-showen Britain’s got Talent. Han gjorde succé genom att sjunga Puccinis opera-aria Nessun Dorma och hans saga spreds på You Tube. Paul Potts, gjorde sig alltså känd genom att få publikens jubel och framför allt genom att få den svårflirtade juryn i tårar. Igår kväll var han i Sverige och sjöng på Rosa bandet-galan. Men vad är det som gör att han får ett sådant genomslag? Med oss har vi musikjournalisten Camilla Lundberg.

Sekulära muslimer
Dokumentären ”det svider i hjärtat”, en film om extrema svenska muslimer som inte tvekar att använda våld i islams namn, har fått stor uppmärksamhet. I likhet med de som låg bakom Londonbomberna är det ofta andra generationens unga frustrerade män det handlar om. Men kanske har dessa extrema muslimer fått för mycket utrymme i debatten och bilden av vad islam står idag. För det finns en motbild, sekulära muslimer, ja till och med människor som tar avstånd från sin tidigare religion islam. Och som känner ett ökat behov av att organisera sig. En av de är hooman anvari som startat nätverket sekulära muslimer i Sverige, Semus.
Reportage av Richard Myrenberg.

Programledare: Monica Saarinen och Richard Myrenberg
Producenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se
karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".