1 av 4
Li Hellström
2 av 4
3 av 4
Agneta Furvik
4 av 4
Ulrika Schenström och Fredrik Reinfeldt på moderaternas partistämma.

Ulrica Schenströms avgång, den svenska bostadsmarknaden och Västbanken

Torsdag 1 november

16.00-16.45

Ulrica Schenströms avgång
Hur har statsminister Fredrik Reinfeldt hanterat turerna kring sin statsekretetare Ulrica Schenström som nu har slutat? Vilka konsekvenser får affären för förtroendet för Reinfeldts ledarskap? Samtal med Peter Eriksson språkrör (mp). Alice Åström riksdagsledamot (v) och Fredrik Furtenbach politisk reporter, Ekot.

Den svenska bostadsmarknaden
Räntorna stiger, skattereglerna ändras, bostadspriserna faller och alla darrar vi till en smula. Efter en lång het period har det plötsligt börjat blåsa kallt på den svenska bostadsmarknaden och ingen vet riktigt var vi är på väg. Många känner sig kallade att gissa och spekulera om framtiden, något som i sig kanske bidrar till att osäkerheten ökar. Var är bostadsmarknaden på väg just nu och vem är vinnare och vem är förlorare när oron nu börjar sprida sig?

Medverkande: Per Jörgensen, fastighetsmäklare i Malmö samt några av hans kunder, Ann-Sofie Magnusson, privatekonomisk rådgivare, Ikanobanken, Lars Kilander, vd Mäklarsamfundet, Tomas Pousette, chefekonom SBAB och Magnus Olin, säljare/köpare.

17-17.45

Mer om Ulrica Schenströms avgång
Mer om förtroendet för Reinfeldt och de komplikationer som Ulrika Schenströmaffären får för regeringen. Vi samtalar vi med Mats Wiklund, ledarskribent på Dagens Nyheter som också har skrivit en bok om Fredrik Reinfeldt och Svend Dahl, statsvetare vid Stockholms universitet som forskar om moderaterna och svenska politiska partier. Vi samtalar vidare med Anders Milton, tidigare ledamot i katastrofkommissionen och Christina Salomonson blivande chef för krisberedskapen i regeringen.

Svåra översvämningar
Ett tjugotal länder i Afrika har drabbats av svåra översvämningar i år. Sudan, Uganda och Ghana drabbades allra värst. I Ghana i Västafrika är situationen nu svår för jordbrukarna i de norra delarna av landet. Regnet har lämnat efter sig ruttnande skördar och raserade hus. För en lång tid framöver kommer man att behöva nödhjälp och mat. Men det tar tid för hjälpen att komma fram. Vi ska nu besöka en av de byar där vattnet stod högt för en och en halv månad sen. Reporter: Margareta Svensson.

Västbanken
På Västbanken föds fler och fler barn vid vägspärrar när deras mödrar stoppas på väg till sjukhus, och fler och fler barn dör i samband med förlossningen. Vi samtalar med Christer Zettergren, chef för Svenska Röda Korset, som nyss har kommit hem från Västbanken.

Studentambassadörer från Vivalla
Vi ska in i skolan och läxornas värld. Och vi ska ta oss till Örebro där buss nummer 14 går mellan bostadsområdet Vivalla och universitetet. Linje 14 är också namnet på den verksamhet där särskilda studentambassadörer som ofta själva kommer från området hjälper till och ökar lusten till läsandet och lärandet bland dom yngre eleverna på Vivallaskolan. Reportage av Lars Ekelöf.

Programledare:Li Hellström och Agneta Furvik
Producenter: Niklas Forsberg och Hans Zillén

niklas.forsberg@sr.se hans.zillen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".