1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Erica Dahlgren
4 av 6
5 av 6
Protesterande advokater, Islamabad, Pakistan, 5 nov.
6 av 6
Tobias Billström

Flyktingsmuggling, säkrare städer och världsarvsdagis

Måndag 5 november

16.00-16.45

Pakistan
Hur är läget i Pakistan, efter undantagstillståndet? Vad händer nu när ledningen massarresterar människor? Samtal med Nils Horner, korrespondent.

Säkrare städer
Rädda kvinnor ska ha rätt att freda sin kropp med tårgassprej. Det här förslaget diskuterades på moderaternas stämma nyligen. Men är det vapen som ska göra kvinnor trygga? Lyssna till en diskussion om hur kvinnor ska känna tryghet i det offentliga rummet och om hur gator och städer ska göras säkrare, inte bara för kvinnor utan lika mycket för pojkar och män. Den kvinnogjorda staden är bra för alla säger docent Christine Hudson som just startat ett nytt forskningsprojekt om ekonomiska och demokratiska effekter av kvinnors rädsla i urbana miljöer.
Samtal med Tamara Spiric, gruppledare (v), Umeå, Birgitta Olsson, riksdagsledamot (fp), Edward Riedl, gruppledare (m), landstinget, Umeå och Christine Hudson, docent, statsvetenskap, Umeå universitet.

Skillnad på folk och folk
Det är nu mer än ett decennium sedan serber, kroater och muslimer la ner sina vapen i Bosnien. Men att bygga upp ett sönderskjutet förtroende tar längre tid än så. Barnen som borde vara landets hopp och framtid, får redan i skolbänken lära sig att det är skillnad på folk och folk. I likhet med alla andra bosniska institutioner sorterar skolväsendet in eleverna efter religionstillhörighet. Fenomenet kallas ”två skolor under samma tak” och vi har besökt en sån skola i den lilla staden Stolac i södra Bosnien.
Reportage av Mattias Pleijel.

17.00 - 17.45

Flyktingsmuggling till Sverige
Sverige har sen kriget började i Irak tagit emot lika många flyktingar som alla andra EU-länder tillsammans.  Nästan alla som flyr till Sverige från Irak tvingas ta hjälp av flyktingsmugglare. 30-35 ligor är specialiserade på att smuggla människor som vill söka asyl i Sverige. De lagliga sätten att ta sig hit är obefintligt, om det inte handlar om mycket nära anhöriga.
Hör reportage och därefter migrationsminister Tobias Billström (m) i studion.

Dagis bland hällristningar
Hällristningarna i Tanumshede i norra Bohuslän är ett  av Sveriges världsarv. Det innebär att det är ett kulturminne som är en angelägenhet för hela mänskligheten. Mitt i detta världsarv, i museet, ligger sen förra året ett dagis. Vår reporter 
Annika H Eriksson följde med när barnen gick på utflykt bland hällristningarna.

Pakistans utveckling
I Pakistan utlystes undantagstillstånd i lördags, oppositionella och människorättsaktivister arresteras och högsta domstolen är upplöst. Pakistan har varit drabbat av kriser och krig ända sedan 1947. Militären har ofta tagit makten genom kupper och kampen mellan religiösa och sekulära grupper har varit en ständig källa till politisk oro.
Men de senast åren har ändå landet tagit små steg mot ökad demokratisering. Vad innebär det som händer i Pakistan nu för utvecklingen? Vad bör omvärlden göra? Samtal med Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet och 
Bo-Ivan Robertsson, chef för de svenska FN- observatörerna i Pakistan som berättar om livet i Islamabad och hur dom som bor där påverkas av undantagstillståndet.

Hotad maffia
Den italienska polisen har gripit flera ledande personer inom maffian på Sicilien. En av de gripna uppges vara Salvatore Lo Piccolo, som anses vara den nye ledaren för den sicilianska maffian. Han har varit eftersökt i över 20 år och greps utanför Palermo.  Åke Malm ger oss en bild från Rom.

Programledare:
Monica Saarinen och
Erica Dahlgren
Producent:
Helena Giege och
Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".