Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Afghanistan, unga förtidspensionärer och skottlossningen i Tusby

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Karin Wickström
3 av 5
Jörgen Huitfeldt
4 av 5
5 av 5

Onsdag 7 november

16.00-16.45

Afghanistan
Det är nu sex år sen USA gick in i Afghanistan och störtade talibanregimen. Sprängdåden igår tisdag, var det värsta sedan dess och talibanerna tar steg för steg tillbaka kontrollen över landet. Hur är det möjligt frågar vi oss? Samtal med Anders Fänge, Afghanistankommittén platschef i Afghanistan.

Sjuktalen pekar neråt
Men en grupp fortsätter att öka de riktigt unga förtidspensionärena. Bara i fjol blev mer än 10 000 unga svenskar förtidspensionerade och frågan är hur utvecklingen ska brytas och hur de som en gång slagits ut från arbetsmarknaden ska komma in igen. Om utanförskap i unga år socialförsäkringsministern möter unga förtidspensionärer. Samtal med Cristina Husmark-Pehrsson socialförsäkringsminister, Mattias Ossowicki utredare försäkringskassan, Samuel Sandelin och Fredrik Stefan Wicksell fd förtidspensionärer.

EU vill övervaka flygresenärer
Igår lanserade EU-kommissionen ännu ett åtgärdspaket i kampen mot terrorismen. Bland annat ska flygbolagen tvingas lämna ut uppgifter om flygpassagerare till polis och underrättelsetjänst, det handlar om t ex namn, personnummer, kreditkort, e-postadress och hotellbokningar, uppgifter som ska sparas i 13 år. Men behövs ännu ett register? Var går egentligen gränsen för övervakningen av enskilda, frågar sig kritikerna. De borgerliga partierna har tidigare varit splittrade i frågan, men nu har moderaterna svängt. ”Jag gillar det inte, men det är tyvärr nödvändigt”, säger moderaternas europaparlamentariker Charlotte Cedersköld. Reportage av Susanne Palme.

17-17.45

Morddömd lämplig som läkare?
En av läkarstudenterna på Karolinska institutet dömdes i början av 2000-talet för mord. Är en person med en historia som grov våldsbrottsling lämplig att ansvara för patienters hälsa? Hur länge ska man behöva stå till svars för sitt brott? När ska man få en ny chans? Samtal med Peter Söderlund, nationell samordnare KRIS och Eva Nilsson Bågenholm, ordförande Sveriges läkarförbund.

 

Goda tider för IT-branschen igen
Minns ni IT-bubblan då champagnekorkarna smällde och festerna avlöste varandra? Nu är den svenska IT-branschen inne i sin andra guldålder. Enligt en ny rapport från ”Institutet för reklam och mediestatistik” går försäljningen av nätreklam mot nya rekordnivåer. Även de företag som tillverkar spel och tjänster på nätet växer snabbt. Tillsammans går de under benämningen web 2.0. Men den nya IT-boomen är betydligt mer måttfull än den gamla. Reportage av Katarina Gunnarsson.

 

Om skottlossningen vid en skola i Tusby utanför Helsingfors.
En 18-årig elev började skjuta och flera människor har dödats och flera skadats. Vi pratar med Christer Fridén, korrespondent och Sven Åke Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet och rättspyskriatiska regionkliniken i Sundsvall.

 

Vem ska granskas och hur?
Hur rimligt är det att lägga alla politiker under lupp när det gäller svarta tjänster. Moderata politiker har de senaste året granskats hårt och en efter en har visat sig använda svart tjänster någon gång. Men hårt ska politiker och andra i ledande maktpositioner granskas, vart går gränsen? Hör chefredaktörer och ansvariga på ett antal stora svenska medieföretag vad dom svarar på frågan om dom anlitat svarta tjänster någon gång. Samtal med  Barbro Hedvall, ledarskribent Dagens Nyheter och Johan Ehrenberg, chefredaktör på ETC.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
Producenter: Helena Giege och Towe Cho Matre

helena.giege@sr.se   towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".