1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Agneta Furvik
4 av 6
5 av 6
Anders Fogh Rasmussen
6 av 6
Flaggorna på halv stång, dagen efter händelsen i Finland.

Skolskjutningen i Finland, skattefusk och Danska valrörelsen

Torsdag 8 november

16.00-16.45

Krisberedskap på skolor
Efter dödsskjutningen på en högstadieskola och gymnasium i finska Jokela igår, frågar vi oss nu hur bredskapen ser ut på svenska skolor, om nåt liknande skulle inträffa. Och hur tankarna går bland svenska elever. Vår reporter Bodil Lundmark, pratade med några ungdomar på Värmdö gymnasium i Stockholm.

Den enda händelse som överhuvudtaget är i närheten av händelsen i Finland, är mordet på en 16-åring på Bromma gymnasium för 7 år sen. Bakom mordet låg två tonåringar. Samtal med Peter Lyth, rektor Bromma gymnasium.

Skatteideologi och skattemoral
Det finns en del moderater som tycker att skatt är stöld och som hyllar skattefusk som civil olydnad. I Studio Ett torsdag hör vi deras argument, och frågar om det helt enkelt är ideologi som ligger bakom moderaternas svarta affärer. Hur allvarliga är egentligen den senaste tidens affärer när en stor del av svenska folket faktiskt fifflar för jämnan? Dessutom, vad är egentligen värst, bidragsfusk eller skattefusk?
Medverkar i samtal gör bl a: Maria Stenergard, Fria Moderata Studentförbundet, Lars-Ingvar Ljungman, kommunalråd Vellinge samt ordförande för Skånemoderaterna, Mats Sjöstrand, generaldirektör Skatteverket, Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan.

Republikaner South Carolina
I USA hårdnar kampen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat. På den republikanska sidan är striden den jämnaste inför ett primärval på flera decennier. Och kandidaterna slåss nu om väljarna i de avgörande delstaterna, bl a i South Carolina i den amerikanska södern. Ginna Lindberg gick på valmöten i South Carolinas huvudstad Columbia i går kväll.

17.00-17.45

Finland har sorg idag
Dödsskjutningen igår skördade 9 liv, inklusive gärningsmannen själv, en 18-årig sistaårsstudent på gymnasiet i Jokela, norr om Helsingfors.

Med oss direkt ifrån Jokela har vi Sveriges Radios reporter Gustav Edman.

Vilka är reaktionerna i samhället där idag och vad har hänt under dagen? Samtal med Olav S. Melin, idéhistoriker, chefredaktör Kotimaa (som står kyrkan nära) och Malou Zilliacus, ordf Finlandssvenska skolungdomsförbundet (en elevorganisation).

IT-branschen
I går kunde vi här i Studio Ett höra ett reportage om hur reklamen på nätet slår nya vinstrekord och hur IT branschen nu är inne i en andra framgångsvåg, Web 2.0 heter den. Men för snart tio år sedan, var vi också inne i en tillväxtfas för IT branschen. De som då byggde upp hemsidor på nätet var ofta unga killar i 20 år åldern. De kallade sig då för dataspelsgenerationen och var den första generation som växt upp med internet. Nu snart tio år senare har de kultstatus. Vår reporter Katarina Gunnarsson, hörde av sig till några av killarna tio år senare.

Danska valrörelsen
Det är nu två veckor sen Danmarks statsminister utlyste nyval. Redan nu på tisdag hålls valet. Så valrörelsen i Danmark blir kort, men hård verkar det som. Vi gick på jakt efter den danska valkampen och började med valets huvudaktörer; statsminister Anders Fogh Rasmussen och hans utmanare, socialdemokraternas partiledare Helle Thorning Schmidt. Reportage av Gösta Lempert.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta Furvik
Producenter: Magnus Westberg och Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se
erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".