1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Adel
4 av 7
Lotta Malmstedt
5 av 7
6 av 7
Äter vi för mycket kött?
7 av 7
Konst som upprör.

Upprörande konst och köttkonsumtion

Torsdag 22 november

16.00-16.45

Presidentval kan splittra Libanon
Imorgon ska Libanons parlament välja en ny president, men nu kommer rapporter om att valet kan skjutas upp. Men kan man inte enas om en gemensam president finns risken att landet splittras.
Samtal med SR:s korrespondent Caroline Salzinger.

Kultur i samhällets tjänst
Muhammedteckningar, rondellhundar och nakna könsorgan. Studio Etts tema handlar om konstens förmåga att störa och uppröra samhället 2007. Vi sänder direkt från Kulturen i Lund, muséet som fick sin utställning ”A History Of Sex” vandaliserad tidigare i höstas.
Medverkar gör Martin Andrén, chef för utställningsavdelningen på Kulturen i Lund, Rolf Tufvesson, kristdemokratisk kulturpolitiker i Region Skåne, Göran Christenson, chef för Malmö Konstmuseum, Pontus Kyander, konstkritiker och utställningskurator och Linda Fagerström, konstvetare vid Lunds universitet.

Illegal invandring
Frågan om den stora illegala invandringen till USA håller på att bli en stor valfråga i den amerikanska presidentvalkampanjen. Den stora frågan är vad som ska hända med de ca 12 miljoner illegala invandrare som vistas i landet och som många av dem, redan gör stor nytta. Ska de få bli medborgare eller tvingas ut ur landet? Problemet är att de som bestämmer i Washington inte lyckas komma fram till något gemensamt svar. Därför är det upp till delstater och städer att handskas med frågan.
Studio Ett har besökt staden Riverside som valde att stiftade en egen lag mot illegala invandrare.
Reportage av Daniel Alling.

17.00-17.45

Organiserad brottslighet
I eftermiddag träffas representanter från rättsväsendet och en rad myndighetschefer för att diskutera hur samarbetet mot organiserad brottslighet kan förbättras.
I Danmark har polisen samverkat med kommuner, skatteverket och försäkringskassan, för att göra samhället obekvämt för yrkeskriminella.
Håkan Sörman från Sveriges Kommuner och Landsting och Mats Sjöstrand från Skatteverket kommer till Studio Ett direkt efter mötet och berättar hur det här samarbetet kommer att se ut i Sverige.

Kommunal community
För att göra biblioteken mer tillgängliga och locka fler att låna böcker i en tid när utlåningen sjunker, startar biblioteken i Umeå-regionen i dagarna en så kallad ”community” eller ”nätgemenskap” som man döpt till ”Vardagsrummet”. Det blir den första gemenskapen på nätet i  kommunal regi - och konkurrent till platser som Facebook och Lunarstorm.
Reportage av Agneta Johansson.

Vår dagliga kött
Är dags att skippa biffen för att rädda miljön? Den globala köttindustrin står nämligen idag, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO, för nästan 20% av utsläppen av farliga växthusgaser. Mer än vad hela världens transportsektor släpper ut. I FN:s senaste klimatrapport pekas jordbruket också ut som en de riktigt stora miljöbovarna. Men ändå äter vi mer och mer kött - trots alla miljö- och hälsolarm? Vi frågade några på stan i Göteborg om de äter kött - och varför?
Uppföljande samtal mellan Gun Rudqvist, miljöchef på Naturskyddsföreningen och Åke Rutergård, vd för Kött- och Charkföretagen i Sverige.

Adel i Bagdad
Den irakiske studenten Adel berättar idag om läget i Bagdad och i hans hemmakvarter. Vi har haft kontakt med honom sedan i våras. Hans familj lämnade Bagdad i slutet av sommaren men nu är de tillbaka igen. Det blev för dyrt att leva i norra Irak och hans bröder ville fortsätta i sina skolor. Adel berättar att säkerhetsläget där han bor blivit bättre, även om det är långt ifrån godtagbart. Det visade sig när hans mor behövde genomgå en operation i en annan del av staden.
Reportageserie av Anton Karis

Hur djup är Ericssons kris?
Frågetecknen runt telecomföretaget Ericsson tilltar allteftersom aktien rasar. Efter att Ericssons VD i tisdags plötsligt meddelade att bolagets vinst skulle bli mindre än väntat föll aktien kraftigt och bolagets börsvärde har nu nästan halverats sedan årsskiftet.
Flera morgontidningar berättade också idag att Ericsson vill ha längre tid på sig att betala sina räkningar, vilket ytterligare har spätt på spekulationerna om hur allvarligt företagets kris är, och hur löst VD Carl-Henrik Svanberg sitter.
Samtal med Gunnar Ek, bolagsbevakare på Aktiespararna och Johan Strandberg, Telecomanalytiker på SE-banken Fonder. 

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt

Producent: Olof Sjölander och Hans Zillén
olof.sjolander@sr.se  hans.zillen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".