1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Toppmöte om Mellanöstern, svensk flyktingpolitik, plastpåsförbud och sexbrottslingar i USA

Tisdag 27 november

16.00-16.45

Flyktingar
Det socialdemokratiska kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, säger i ett uppmärksammat utspel i dag att alla flyktingar som kommer till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare ska utvisas. Många av de irakier som kommer hit har gjort det med hjälp av falska handlingar och hjälp av organiserade smugglare.
Susanne Palme EU-reporter medverkar.

Mellanöstern
Camp David, Madrid, Oslo, Genève, Sharm el-Sheikh och nu Annapolis. Idag är det dags för ett ett toppmöte för fred och försoning i Mellanöstern. Flera ledare för arabländer är på plats och och president George Bush vill mer än gärna kunna visa upp en stor utrikespolitisk framgång innan han avgår. Samtidigt finns inget mandat att förhandla om Gaza, där islamistgruppen Hamas har övertaget. Så vilken chans finns att få igång en ny fredsprocess?
Cecilia Uddén, Korrespondent Mellanöstern, Ginna Lindberg, Korrespondent Annapolis USA, Anders Carlberg, ordförande Judiska församlingen Göteborg och Nael Touqan, ordförande Palestinska föreningen medverkar.

Industri jobb
Det är inte länge sedan som industrin minskade sina personalstyrkor rejält. Men nu är läget det motsatta. Nu letar stora industriföretag efter tekniker, försäljare och bilbyggare. Tusentals nya jobb har tillkommit bara i år. Ulrika Jansson hade turen att vara färdig civilingenjör precis i början av den industriella högkonjunkturenm och jobbar sedan ett par år tillbaka på ABB i Västerås och blickar framåt.
Reportage av Brita-Lena Ekström.

17.00-17.45

Svensk flyktingpolitik
Alla flyktingar som smugglas in i Sverige mot betalning bör utvisas. Det säger Göteborgs kommunalråd Göran Johansson i ett kontroversiellt uttalande idag. Ungefär 70 personer kommer till Sverige varje dag. Priset för att komma hit ligger på cirka 100 000 kronor och dom flest som kommer hit får stanna. Göran Johansson ifrågasätter att vi accepterar ett system som bygger på människosmuggling och en organiserad brottslighet som tjänar pengar på flyktingar. Men är utvisning rätt sätt att tackla problemet, och vart ligger problemet egentligen?
Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg och Migrationsminister Tobias Billström medverkar.


Samt ett reportage från Ronna i Södertälje av Erik Sjölin och Daniel Persson Mora.

Plastpåsförbud
I Storbritannien diskuteras nu om plastpåsar ska förbjudas, på grund av miljön. En liten ort i England har fått alla affärer att sluta med plastpåsar och en rad andra städer försöker minska användningen, t. ex Brighton vid den engelska kanalkusten, som nu också vill få regeringen att införa ett förbud.
Reportage av Maria Eksedler.

Nya kravaller i Paris
Inatt har bilar åter satts i brand i Paris norra förorter och över 80 poliser har skadats i sammandrabbningar med ungdomar. Finns det risk för att 2005 års häftiga upplopp i förorterna kommer upprepas? Och hur ska president Sarkozy agera? Före valet ville han ”spola förorterna rena från slödder”, hur vill han lösa integrationsproblemen nu?
Torun Börtz, frilansjournalist och författare, som har skrivit en bok om förortskravallerna för två år sedan medverkar.

Sexbrottslingar i USA
Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver lagändringar som bättre skyddar sexbrottslingar i USA. Anledningen är att vem som helst kan hitta en dömd sexbrottslings uppgifter på nätet. Foto, adress, arbetsplats. Detta har i sin tur lett till att många sexbrottslingar mördats, misshandlats eller fått sina hem nedbrända. Studio Etts reporter Katarina Andersson satte sig framför datorn.

Programledare: Monica Saarinen och Jan Andersson
Producenter: Helena Giege och Linda Belanner
helena.giege@sr.se
linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".