1 av 5
2 av 5
Karin Wickström
3 av 5
President George Bush.
4 av 5
Jörgen Huitfeldt
5 av 5
Dyrare saffran

Skenande matpriser och bordellhärvan

Onsdag 5 december

16.00-16.45

Brottsvärdeutredningen
Idag lämnas en utredningen om en ny straffskala för mord över till regeringen. I en prejudicerande HD- dom i våras bestämdes att livstidsstraffet bara fick användas vid särskilt allvarliga mord, vilket har lett till att många morddömda får tio år, medan dom som döms till livstid får upp till tjugo. Det blir ett orimligt glapp menar många, som anser att det måste finnas flera steg i straffskalan. Regeringen beslutade tidigare i höstas att utreda hur straffskalan för mord ska kunna förändras. Anders Perklev, rättschef på Justitiedepartementet, utredare berättar om innehållet. Jerzy Sarnecki, professor Stockholms universitet är också med.

Skenande matpriser
Det blir dyra lussebullar nu till jul när saffranpriset plötsligt har fördubblats. Detta är ett av många exempel på mat som blivit dyrare. Vare sig vi bor i Sydney, San Fransciso eller i Stockholm så drabbas vi av samma skenande matpriser. Vad är det som har hänt? Är de höga matpriserna här för att stanna och står vi rent av vi inför en global matkris?
Annika Söder, undergeneraldirektör på FNs livsmedels och jordbruksorganisation, Stefan De Vylder, nationalekonom, Jonas Arnberg, analytiker vid Handels utredningsinstitut, Hanna Sahlberg, SRs korrespondent i Peking deltar.
Studio Ett sänder från en matbutik i Vasastan. Våra korrespondenter i Berlin, Paris och London bidrar med rapporter.

Kärnkraft i Turkiet
Inom kort planerar Turkiet att börja bygga landets första kärnkraftverk, sedan presidenten nyligen givit sitt godkännande. Regeringen menar att Turkiet måste ha kärnkraft eftersom landets energibehov hela tiden ökar, i takt med att befolkningen växer och levnadsstandarden ökar. De vill bygga tre kärnreaktorer på fem år, men på de tilltänkta orterna är befolkningen skeptisk. Reportage av Caroline Salzinger.

17.00-17.45

Bordellhärvan
Den så kallade bordellhärvan har dykt upp igen. Två av de inblandade flickorna namnger nu ännu fler av de toppolitiker och näringslivschefer som ska ha köpt sex av dem. De vill stämma staten för det som hände för över 30 år sedan. Vilka utsikter har de att lyckas? Niclas Karlsson, juridiskt ombud, Leif GW Persson, professor vid Rikspolisstyrelsen och Ove Sjöstrand, f d polis och Erik Eriksson, författare medverkar.

President Bushs ställning efter USA:s Iranrapport
I flera år har USA högljutt varnat för Irans ambition att bli en kärnvapenmakt. President George W Bush har till och med talat om ett tredje världskrig om Iran lyckas tillverka atomvapen. I veckan kom en rapport från USA:s underrättelsetjänst, som konstaterar att Iran stoppade sitt atomvapenprogram redan 2003. Hur påverkar det här president Bushs ställning och är det politik eller fakta att publicera rapporten? SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och Erik Åsard, professor vid Svenska Institutet för Amerikastudier, medverkar.

Asylsökande hålls i förvar
Flyktingströmmen till Europa är en växande oro för EU:s migrationsministrar som träffas imorgon. Bl a ska de diskutera hur de lättare ska kunna avvisa både asylsökande som fått avslag på sina ansökningar och så kallade papperlösa. EU-länderna vill alltså avvisa fler och i snabbare takt. Och det kan kräva att människor hålls inlåsta i förvar. En stridsfråga i förhandlingarna handlar om hur länge en person ska kunna hållas inlåst. Vår reporter Susanne Palme har besökt förvaret i Flen.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin WickströmProducenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".