1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Lotta Malmstedt
4 av 7
Kala berg runt vattenreservoar i Hebei
5 av 7
Per Gahrton
6 av 7
Yrsa Stenius
7 av 7
Bäst-före-datum?

Medborgarkommission, ljusterapi och bäst-före-datum

Torsdag 6 december

16.00-16.45

Medborgarkommission
Kan en medborgar-kommission bringa klarhet i bordellhärvan på 70-talet som åter blivit aktuell? Det tror miljöpartisten Per Garthon, efter det att två kvinnor kräver skadestånd för att de utnyttjades sexuellt som 14-åringar av vad de säger var män i maktens elit.
Medverkar gör Per Garthon, miljöpartiet och Yrsa Stenius, pressombudsman.

Ljusterapi
Många mår dåligt av brist på ljus nu när året är som mörkast från norr till söder. I Studio Ett torsdag tar vi dig med till ovanför polcirkeln där solen knappt visar sig alls så här års och till psykiatriska klinikens ljusterapirum i Malmö som är fullbelagt, fastän värdet av ljusbehandling har ifrågasatts.
Vi hör Baba Pendse, överläkare i allmänpsykiatri, Johan Moritz, Malmö stads ljusdesigner och Britta Marakatt Labba, samisk konstnär i polarmörkret i Övre Soppero.

Vattenbrist i Kina
Norra Kina lider av torka och förutspås bli en förlorare när jorden går mot varmare klimat. Kinas huvudstad Peking är redan beroende av vatten från grannprovinserna, och inför OS nästa år behövs mer vatten än någonsin tidigare. Vattenbristen i Nordkina förvärras för varje år, och för att lösa problemet har ett gigantiskt och kontroversiellt ingenjörsprojekt satts igång för att forsla vatten från södra Kina till det uttorkade norr.
Vår Kinakorrespondent, Hanna Sahlberg, gav sig ut för att leta efter källorna till Pekings vatten.

17.00-17.45

Kvinnojourmål
Idag dömdes de tre kvinnor vid kvinnojouren i Tranås och en fd rektor i samma stad, som under sex års tid gömt en mamma och hennes två barn, trots att pappan hade vårdnaden. Kvinnan gömdes på grund av att hon sa att barnen utsatts för sexuella övergrepp från pappan.
Kvinnorna som gömde kvinnan och barnen friades i tingsrätten, men dömdes nu alltså i hovrätten till fängelse för ”medhjälp till egen-mäktighet med barn”.
Vad får domen nu för konsekvenser för kvinnojourerna? Eller är det här ett extremfall inom de frivilligorganisationer som tar emot utsatta kvinnor?
Debatt mellan Lina Ploug, generalsekreterare ROKS, och Maria Abrahamsson, ledarskribent Svenska Dagbladet.

Salem-demonstrationer
För sjunde året i rad demonstrerar främlingsfientliga krafter i Salem mot det de kallar det svenskfientliga våldet. Men Salemsborna och kommun politikerna är tröttat på att torg och gator varje år förvandlas till ett slagfält där rasister och antirasister slåss mot varandra.
Vår reporter Katarina Gunnarsson besöker Rönninge -Salem och pejlar stämningen inför lördagen demonstrationer och mot demonstrationer.

Bäst-före-datum
ICA butiker gav gammal köttfärs nya datum och vips var köttet färskt igen. Hur bestämmer man egentligen ett bäst före datum? Och har bäst före-märkningen nedmonterat människors egen förmåga att känna, lukta och smaka på mat?
Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket och Göran Lager, matskribent och författare medverkar.

Neurologiskt sjuka
Minst en halv miljon svenskar lider av en neurologisk sjukdom, som t.ex. stroke, multipel skleros - MS - eller Parkinson. Och varje år tillkommer tiotusentals nya patienter. Men rehabiliteringen är, enligt en ny undersökning som presenteras av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR imorgon, mycket eftersatt i Sverige.
Bara en tredjedel får den rehabilitering som de har rätt till. Vi har träffat Christel Johnsson, 35 år gammal och som har haft MS i 18 år. Hon är en av dom som fått vänta länge på hjälp.
Reportage av Madeleine Blidberg.
Vi följer upp med ett samtal mellan Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet (c), Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet (m) och Stefan Käll, ordförande NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt

Producenter: Magnus Westberg och Hans Zillén
magnus.westberg@sr.se   hans.zillén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".