1 av 5
2 av 5
Agneta Furvik
3 av 5
Jörgen Huitfeldt
4 av 5
Advance Patrol från Malmö.
5 av 5

Lissabon, Hiphop och genmodifierade odlingar

Torsdag 13 december

16.00-16.45

EU fördraget Lissabon
Tidigare idag i Portugals huvudstad Lissabon, undertecknade EU:s politiska ledare det som nu kommer att kallas Lissabonfördraget.
Maria Eksedler, korrespondent och Susanne Palme, reporter medverkar.

Slovenien och inflationen
Under hösten har inflationen tagit fart inom EU området, de tretton länder som använder den gemensamma europeiska valutan. Även Slovenien, det senaste landet inom valutaunionen känner av inflation och många slovener anser att det är själva valutabytet som gjort livet dyrt.
Vår Europakorrespondent Stefan Winiger har besökt Slovenien.

Hiphop och lärande
Sverige har fått sin första doktor i hiphop - och han finns förstås i Malmö, som är hiphopens svenska huvudstad, och där hiphop spelar en central roll i allt ifrån ungdomsprojekt till stans snabbt växande radiokanaler. I sin avhandling pekar den nyblivne doktorn bland annat på hur hiphopkulturen har massor att lära den svenska skolan när det gäller motivation, pedagogik och akademiska resultat. Hör hur - och hör också varför hiphop blivit den stora svenska ungdomskulturen.
Medverkande: Johan Söderman, fil.dr., Susanne Fatah, DJ/programledare på ”Din Gata 100,6”, Juan Paez alias Juan Havana, DJ/programledare, hiphopartist i gruppen Advance Patrol, Behrang Miri, alias Rap-Tor, hiphopartist, Nio Gilani, medverkande på nya CD:n ”Ord Upp - Höj din röst vol.2”.

17.00-17.45

Nordic Battle Group
Ett snopplöst lejon står som symbol för den nordiska insatsstyrkan Nordic Battle group. Den konstnär som skapade det här heraldiska vapnet, hade från början ritat ett lejon med snopp. Men med hänvisning till kvinnors särskilda utsatthet i krig har lejonet blivit av med den.
Vladimir A Sagerlund, Heralidsk konstnär på Riksarkivet och Karl Engelbrektson, Brigadgeneral på Nordic Battle Group medverkar.

Genmodifierade odlingar
Ett svagt och otillräckligt regelverk, som ger ett alldeles för dåligt skydd för det ekologiska jordbruket. Det är de ekologiska lantbrukarnas reaktion på jordbruksverkets förslag på vilka regler som ska gälla för odling av genmodifierad majs, den gmo gröda som hitills är godkänd av EU. Det som väckt mest oro är regeln om ett minsta avstånd på 50 meter mellan gmo-odling och annan odling. 50 meters säkerhetsavstånd räcker inte för att stoppa spridningen av den genmodifierade majsen, menar Lennart Larsson, lantbrukare på Öland.
Reportage av Sven Börjesson.

Samtal med Björn Folkesson, från Sveriges majsbönder och Peter Einarsson, från ekologiska lantbrukarna.

Nobelpristagaren i medicin Mario Capecchi
Tidigare i veckan delades ju nobelprisen ut i Stadshusen i Stockholm och Oslo. Vissa av pristagarna är fortfarande kvar i Skandinavien och i dag var det dags för medicinpristagaren Mario Cappecchi att besöka Folkets Hus i en av Stockholms förorter.
Reportage av Simon Moser.

Guantanamofångarna
Vad ska hända med de fångar som USA friger från Guantanamofängelset. De flesta av de klassas inte längre som säkerhetsrisker av USA, men är ändå aldrig välkomna att stanna där. Samtidigt kan de sällan återvända till sitt hemland eftersom de ofta riskerar att utsättas för tortyr där. Fångenskapen i Guantanamo har alltså gjort dom till flyktingar som ingen vill ta emot. Idag besöker jurister från människorättsorganisationen Reprieve Stockholm för att undersöka om några av de frisläppta Guantanamofångarna kan få asyl i Sverige.
Kalle Larsson, Riksdagsledamot (v) och Ulf Nilsson, Flyktingpolitisk talesman (fp) medverkar.

Ett reportage av Erik Sjölin.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta Furvik
Producenter: Magnus Westberg och Hans Zillén
magnus.westberg@sr.se
hans.zillén@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".