1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Erica Dahlgren
4 av 7
Republikanske presidentkandidatetn senator John McCain valtalar i Atkinson, New Hampshire.
5 av 7
Inte en självklarhet för alla.
6 av 7
Joakim Nätterqvist som tempelriddaren Arn.
7 av 7

Alternativt julfirande, kommunism och tempelriddaren Arn

Måndag 17 december

16.00-16.45

Polisen kan få provocera fram brott
Regeringen överväger att tillåta polisen att provocera fram brott och erbjuda straffrabatt för dem som tjallar på andra brottslingar. Redan i dag är det tillåtet med så kallad bevisprovokation, men lagen är alldeles för luddig menar flera och därför tillsätts nu en utredning.
Samtal med Johan Linander, centerpartist och ledamot i justitieutskottet och Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.

Alternativ jul
Hemlös, nyligen invandrad eller bara ensam? Det är framför allt kyrkan och de ideella organisationerna som tar hand om det alternativa julfirandet - men vad tar samhället för ansvar?
Ska frivilliga eldsjälar ägna sig åt välgörenheten medan kommunerna betala nyårsraketerna?

Medverkande: Hans Marklund, föreståndare Skellefteå Stadsmission, Jytte Guteland, förbundsordförande SSU, Maria Lundqvist Brömster (fp) riksdagsledamot, Yvonne Adolfsson och Bert Ove Mannberg, som brukar fira alternativ jul.

Vi sänder från ”Öppen Gemenskap” i Umeå.

Valturné med McCain
Just nu kampanjar de amerikanska presidentkandidaterna som hårdast i de delstater som röstar först under den amerikanska primärvalssäsongen i USA. Studio Ett närbevakade den republikanske kandidaten John McCains intensiva valfärd genom delstaten New Hampshire.
Reportage av Daniel Alling.

17.00-17.45

Vem blir ny ordförande för ANC?
Det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s kongress ska idag välja en ny ordförande. Och det mesta pekar på att det blir den mycket omstridde Jacob Zuma som tar över efter Thabo Mbeki som lett partiet i tio år.
Vi samtalar med Margareta Svensson, radions korrespondent i Sydafrika och Mia Sundsten, Afrikagrupperna.

Hemlösa och gallerior
I Stockholm planeras flera nya gallerior för att fräscha upp offentliga platser. Dessa köpcentrum hamnar i privat regi med betalda vakter som håller ordning. Men flera av de planerade galleriorna ligger på platser där hemlösa samlas idag.
Så vad händer med dem när det offentliga rummet krymper?
Reportage av Erik Sjölin.

Kommunismens brott
Vi ska diskutera om kommunismens brott mot mänskligheten. Är informationen om detta dålig?
Inom vänstern finns det olika åsikter om detta och vi hör Mikael Nyberg, Clarté och Devrim Mavi från Dagens Arena.

Utländska byggarbetare och EG-domstolen
EG-domstolen i Luxemburg avkunnar imorgon dom i det s.k. Vaxholmsmålet, och frågan som då avgörs är om Byggnads hade rätt att försätta ett lettiskt byggbolag i blockad för att tvinga fram ett kollektivavtal vid ett skolbygge för tre år sedan. Sedan dess har alltfler byggjobbare från de baltiska staterna, framförallt från Polen, sökt sig till Sverige. Men villkoren är ofta dåliga - dåliga arbetsförhållanden och låga löner.
Reportage av Lars Ekelöf och samtal med Studio Etts EU-reporter Susanne Palme.

Filmen om Arn
Idag klockan 18.00 är det världspremiär i Skara på Sveriges dyraste film genom tiderna, filmen om Arn. En film som baseras på Jan Guillous bästsäljande böcker om tempelriddaren Arn. Vad krävs av en svensk kostymfilm för att den ska gå hem hos publiken?
Detta diskuterar vi med Gunnar Bohlin från SRs kulturredaktion.

Programledare:
Monica Saarinen och Erica Dahlgren

Producenter:
Olof Sjölander och Agneta Kellgren
olof.sjolander@sr.se     agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".