Kenya, sport och sponsring, missbruk, Bulgarien och Sri Lanka

Torsdag 3 januari

16.00-16.45

Kenya
Stämningen har varit spänd idag inför det protestmöte som skulle hållas i Kenyas huvudstad Nairobi, men som har skjutits upp. I centrala Nairobi har militär stoppat människor som ville ta sig till manifestationen som hade utlysts av oppositionsledaren Odinga för att protestera mot president Kibaki som anklagas för valfusk. Hör Anna Brant, Sveriges ambassadör i Kenya.

Om sport och sponsring
Över hela landet byts just nu gamla slitna idrottsanläggningar ut mot nya. Med de nya arenorna försvinner klassiska namn som Eyravallen och Malmö Stadion för att ersättas med företagsnamn som Swebank Stadion och Behrn Arena. Svenska företag lägger allt mer pengar på sponsring. Kräver de också mer för pengarna och hur påverkar det i så fall idrottsrörelsen? Det ska också handla om laget som slutade spela som Malmö FF dam, döptes efter en skönhetsprodukt och skapade genusdebatt.
Medverkande: Anja Gatu, Sydsvenskans sportkrönikör, Helena Nyhus, socialdemokrat och ordförande i Göteborgs idrotts- och föreningsnämnd, Tony Ernst, ordförande i MFF support, Fredrik Johnsson, marknadschef, Linköping HC och Torbjörn Andersson, fotbollshistoriker vid Malmö högskola.

17.00 - 17.45

Kenya
Vad innebär situationen i Kenya  för hela regionen? På plats i Nairobi Margareta Svensson, korrespondent och Kjell Havnevik, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

Missbruk
Nyss korades värmländska Kristinehamn till 2007 års ungdomskommun och dit ska vi nu återvända i vår rapportering om missbruket i en typisk svensk kommun. Igår berättade vi att missbruket kostar polis och kommun 58 tusen - om dagen. Och när det är lättare och billigare att få tag i både sprit och narkotika förändras attityder, fler fastnar och fler utnyttjas. Och i jakten på nästa sil ledde det till att Lena - som vi kallar henne - bjöd ut sin kropp, mitt i småstadsidyllen. Serien om missbruk fortsätter imorgon. Reporter Lars Ekelöf.


Chikitita från Bagdad
Förra året hade vi kontakt med en ung irakisk kvinna som skrev blogg under signaturen Chikitita. Hon bodde tillsammans med sin mor och styvfar i Bagdad. Hennes bror satt fängslad misstänkt som terrorist. Våren präglades av terror och bomber och hon kunde sällan gå ut. Efter sommaren stabiliserades läget och Bagdad försvann ur nyhetsflödet. Chikitita lämnade Bagdad i september för att arbeta i Beirut. Hur har det gått för hennes familj? Anton Karis fick tag på henne i samband med årsskiftet när hon besökte sin syster i Amman.

Sri Lanka
I Sri Lanka har attentat och våldsamheter blivit vanligare de senaste åren, och nu bryter regeringen i Sri Lanka även formellt vapenvilan som har rått där sedan 2002. Stridigheterna mellan gerillan de tamilska tigrarna och regeringen har trappats upp i den norra delen av landet, där gerillan vill ha självstyre för tamilerna. Camilla Orjuela, fredsforskare vid Göteborgs Universitet medverkar.

Låga löner i Bulgarien
I Bulgarien växer missnöjet med de låga lönerna, särskilt bland lärare och sjukhusanställda. Bulgarien som gick med i EU för ett år sedan är unionens fattigaste land och nu jämför sig bulgarerna mer med andra EU-medborgare. Genomsnittslönen i Bulgarien är på knappt 2000 kronor i månaden. Flera grupper har strejkat det senaste året och lärarna är bland de som är beredda att ta till stridsyxan igen. Reportage av Beatrice Janzon.

Programledare: Cecilia Strömberg och Elin Lemel
Producenter: Maria Meschke och Natacha Lopez
maria.meschke@sr.se
natacha.lopez@sr.se