1 av 5
2 av 5
Karin Wickström
3 av 5
Jörgen Huitfeldt
4 av 5
Pär Nuder
5 av 5

Indien och petningen av Pär Nuder

Fredag 25 januari

16.00-16.45

Petningen av Pär Nuder
Det råder en öppen oenighet inom socialdemokraterna efter affären Pär Nuder. Har den händelsen lyft på locket till en djupare spricka inom partiet? Och vad säger den här historien om Mona Sahlins ställning som partiledare? Peter Akinder, politisk redaktör Östran, Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena medverkar.

Indien
”Ska vi förbli fattiga så att ni i väst kan fortsätta att använda alla resurser själva”, undrar den indiske författaren Prem Shankar Dja. ”Det är ju inte vi i Indien eller Kina som orsakat dagens miljöproblem i världen”. Länderna växer explosionsartat och med det en allt köpstarkare medelklass. Biltillverkarna i Indien upplever gyllene tider och miljöproblemen tonar upp sig. Hör om utmaningen att öka tillväxten och samtidigt minska miljöproblemen. Håkan Sandlund, affärsman, Usha Ananthakrishnan, egen företagare, Dennis Pamlin, klimathandläggare Världsnaturfonden medverkar.

South Carolina
Dags för nytt primärval i USA imorgon, då demokraterna i South Carolina ska välja vem de vill se som partiets presidentkandidat. Det här är det första primärvalet som domineras av svarta väljare och kampen om deras röster är hård. Reportage av Ginna Lindberg.

17.00-17.45

Bankrån i Östergötland
Åtvidabergs sparbank utsattes i på fredagsmorgonen för ett dramatiskt rån. Rånarna körde in med en bil genom dörrarna och ska eventuellt ha skjutit med automatvapen inne i lokalen. Mikael Skog, presstalesman Polisen i Östergötland och Thord Modin, chef underrättelseenheten Rikskriminalen medverkar.

Kinas åldrande befolkning
I dagarna har Kinas årsbokslut för 2007 blivit klart och de officiella siffrorna visar en rekordtillväxt på 11,4 procent som snart kan göra Kina till världens tredje största ekonomi. Kinas har sin stora tillgång på arbetskraft att tacka för en stor del av tillväxten men den kinesiska befolkningen blir snabbt allt äldre och snart kommer det i stället att vara brist på människor i arbetsför ålder. Hanna Sahlberg rapporterar.
 

Får jag lov
På mitten av sjuttio-talet nådde dansbandskulturen sin absoluta topp. Men tiderna förändras och under bara några år försvinner tusentals dansband. Det här skildras i dokumentärfilmen ”Får jag lov - till den sista dansen”. Den är en av 450 filmer som ska visas under filmfestivalen i Göteborg. Festivalen invigs om en liten stund och pågår under hela nästa vecka. Reportage av Madeleine Blidberg.

 

Turkiet
I Turkiet har 33 högernationalister tagits i förhör om misstänkta mordkomplotter mot radikala och liberala samhällsdebattörer. Bland de gripna finns pensionerade officerare, journalister, jurister och medlemmar av den organiserade brottsligheten som alla tros ingå i en underjordisk organisiation vars syfte är att sabotera den demokratiska utvecklingen i Turkiet. Caroline Salzinger, utrikesreporter och nyligen hemkommen från Turkiet deltar.

Mikrokrediter
På söndag har det gått en månad sedan presidentvalet i Kenya. Det val som gav den sittande presidenten Mwai Kibaki segern efter misstänkt valfusk. Och som ledde till en våldsvåg med åtminstone 700 dödsoffer. Dödandet har avtagit men den låsning som utlöste våldet finns fortfarande kvar. En av dem som följt dom här händelserna på nära håll är svenskan Ingrid Munro som är chef för biståndsorganisationen Jammii Bora och bor i Kenya sedan över 20 år.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin WickströmProducenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".