1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
4 av 7
Erica Dahlgren
5 av 7
Wanja Lundby-Wedin
6 av 7
Urban Bäckström
7 av 7
Gael Garcia Bernal

Rätten till historien, lönedumpning och Sveriges vanligaste mening

Måndag 28 januari

16.00-16.45

Gisslandrama i Pakistan
Ett dramatiskt gisslandrama har utspelat sig i Pakistan under dagen. Hundratals skolbarn och lärare har hållits som gisslan i en skola i liten by i nordvästa Pakistan. Nu har gisslan släppt, men vilka var gisslantagarna och vad ville de?
Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent rapporterar.

Om rätten till historien
På svenska museer ligger fortfarande skallar och ben från samer och andra urfolk. För att få veta vad som verkligen hände när rasbiologer och andra plundrade samiska gravar behövs resurser. Det räcker inte med värdiga begravningar för att nå en försoning, säger Sara Larsson, samisk politiker. Hon vill nu tillsammans med Sametinget ha resursförstärkning från staten för att bringa reda i vad det var som hände med förfäderna. Kommer samhället att betala för den här kunskapen eller måste samerna ordna det själva.
Medverkande förutom Sara Larsson är Lars Anders Baer, ordförande, Sametinget, Jans Heinerud, arkeolog, Västerbottens museum, Anders Åkesson, riksdagsledamot (c), kulturutskottet och Anders Lindberg, biträdande generalsekreterare Svenska Kyrkan.

USA: s ekonomi
I natt svensk tid håller president George Bush sitt årliga tal till nationen. Ett av ämnena är säkerligen problemen i den amerikanska ekonomin, som fått världens börser att svaja.
I slutet av förra veckan presenterade han ett stimulanspaket med bland annat en skatteåterbäring på cirka 12.000 kronor för en familj med två barn, liksom skattelättnader för företag.
Frågan är bara om det är för litet och för sent. Eller helt fel medicin. Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Lönedumpning
Hur ska man minska risken för lönedumpning i Sverige efter EU-domen i Vaxholmsmålet, som kom för en månad sedan. Idag möter regeringen arbetsmarknadens parter för att diskutera lagstiftning och kollektivavtal. Debatt mellan LO: s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström.

Mexikansk film
Ett tema på Göteborgs filmfestival i år är mexikansk film. En av gästerna är skådespelaren Gael García Bernal, som spelade Che Guevara i filmen ”Dagbok från en motorcykel” och som också kunde ses i Babel, tillsammans med Brad Pitt. I helgen visades hans första film som regissör, Déficit - Underskott. Reportage av Björn Tunbäck.

Ny bild av riskkapitalbolag
Riskkapitalbolag i Europa har av fackföreningarna ofta beskrivits som en anonym maffia, som suger ut värdet på de uppköpta bolagen och beter sig illa mot de anställda. Men en ny forskarstudie, som presenterades vid World economic forum i helgen, ger i stora delar en helt annan bild av riskkapitalister. Reportage av Magnus Thorén.
Samtal med Håkan A Bengtsson, redaktör, Arena och Tom Berggren, avgående vd, Svenska riskkapitalföreningen.

Sveriges vanligaste mening
Docenten i svenska, Lars Melin, har i Språktidningen utsett ”Jag vet inte” till Sveriges vanligaste mening. Han gästar idag vårt program och pratar mer om hur han gått tillväga och om språkstatistik i allmänhet. Vad säger vi egentligen och hur ofta säger vi det?

Programledare:
Monica Saarinen och
Erica Dahlgren
Producenter:
Helena Giege och
Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".