1 av 7
Karin Wickström
2 av 7
3 av 7
Jörgen Huitfeldt
4 av 7
Mahatma Gandhi (1869-1948)
5 av 7
Vid entrén till det område där moskén ska byggas.
6 av 7
Samarbete för mer lyckade studentskivor.
7 av 7
Ehud Olmert

Civil olydnad i Gandhis anda, moskébygge och ersättning till barn

Onsdag 30 januari

16.00-16.45

Kyrkans man i våldets Kenya
Vi ska till Kenya där de inledda fredsförhandlingarna inte lyckats få stopp på våldet mellan landets olika etniska grupper. Amerikanska UD har i ett uttalande till och med att ”det finns uppenbara bevis på det pågår en ’etnisk rensning’ i Rift-Valley-provinsen”.
Med oss på telefon finns, PO Lundkvist, som jobbar för Lutherhjälpen och just nu på plats i Rift Valley.

Civil olydnad
Visdomen kommer från öster fastslog Mahatma Gandhi i sitt sista stora tal. Nu är det 60 år sedan ickevåldets främste förkämpe blev mördad. Frihetskämpen som inspirerat Nelson Mandela och Martin Luther King och många andra. Hans främsta vapen var civilt motstånd, men hur levande är hans budskap och ideal idag för de som kämpar för en mer rättvis värld?

Vi hör: Zac O’Yeah, författare till boken Mahatma! eller konsten att vända världen upp och ner, Per Herngren, plogbillsrörelsen och Hans Ingvar Roth, docent i etik vid Stockholms universitet.

Dessutom ett reportage av Nils Horner, från Gandhi-museet i Delhi och Maria Persson- Löfgren gör ett reportage om de fredliga revolutionerna i Ukraina och i Georgien.

Moskébygge i London
En stor moské som planeras i Newham i östra London väcker starka reaktioner. Om moskén byggs skulle den förmodligen bli den största utanför mellanöstern och rymma så många som 12.000 personer. Alan Craig är kommunpolitiker i Newham och ledare för det kristna parti som har gjort det till sin främsta fråga att försöka stoppa moskén.
Reportage av Maria Eksedler.

17.00-17.45

Falun Gong
Kinesiska ambassaden har försökt stoppa en föreställning av gruppen Shen Yun som bland annat sätts upp på Cirkus i Stockholm. Anledningen är att de menar att det finns kopplingar till Falun Gong-rörelsen som är förbjuden i Kina. Representanter från ambassaden har kontaktat lokala politiker, kontakter som politikerna upplevt som hotfulla men som man från kinesiskt håll menar endast bestått i att de informerat om vad Falun Gong är och hur Kina ser på rörelsen.
Vad är egentligen Falun Gong och varför är den förbjuden i Kina?
Hör Vasilios Zoupounidis, arrangör av föreställningen och själv Falun Gong utövare samt vår Kina-korrespondent Hanna Sahlberg och Utrikesdepartementets presschef Ceclia Julin.

Brottsskadeersättning för barn
Sedan ett år tillbaka kan barn som bevittnat våld mot närstående få brottsskadeersättning av staten.
Hittills har det kommit in 248 ansökningar till Brottsoffermyndigheten. En tredjedel av dem har fått ersättning, de allra flesta 5.000 kronor.
Totalt har det betalats ut en halv miljon kronor till barnen.
Marie, som egentligen heter någonting annat, är idag 22 år. Som barn levde hon i en familj där det förekom våld. Hon tycker att det är bra att samhället markerar att man står på barnens sida.
Reportage av Agneta Johansson.

Israels agerande i Libanonkriget
Israels premiärminister Ehud Olmert hänger löst efter det hårt kritiserade kriget i Libanon. Precis klockan 17.00 offentliggörs den så kallade Winogradrapporten som har tittat närmare på hans agerande i samband med kriget.
Samtal med radions korrespondent, Jan Andersson.

Studentskivor - som dröm och mardröm
Varje år sker alltfler våldsdåd i samband med de examensfester som nu planeras för ute i landets gymnasieskolor.
Men i Stockholm genomförs för första gången ett försök i samarbete med bland andra Stockholm Stad, studenterna och polisen att få festerna mer lyckade.
Reportage av Anders Wennersten.

Sms-lån
Över 20.000 anmälningar om obetalda sms-lån kom in till Kronofogden i fjol. Det var rekordmånga och särskilt utsatta är ungdomar och kvinnor. Sms-lånet, som lanserades 2006, gav nästan direkt avtryck hos Kronofogden, som sedan dess ofta slagit larm om lånen.
Medverkar gör Janne Åkerlund på Kronofogdemyndigheten.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström

Producenter:
Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se     towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista