1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Konflikten i Darfur, frivilligarbete, analys av valet 2006, fängelsepjäs och Super Bowl

Torsdag 31 januari

16.00-16.45

Konflikten i Darfur härjar fortfarande
Först om hur omvärlden ska hjälpa människorna i Darfur. Svenska FN-förbundet vill hota Sudan med militärt våld.
Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet och Frank Belfrage, UD:s kabinettssekreterare medverkar.

Frivilligarbete inom den offentliga sektorn
Ett fenomen som har blivit allt vanligare. Volontärer håller i läxhjälp för barn, umgås med nyanlända flyktingar eller följer med äldre till läkaren. Till nytta och glädje för alla inblandade tycker vissa. På bekostnad av professionaliteten och kontinuiteten i det offentliga menar andra. Och nu lyfts frågan om var gränsen mellan avlönade jobb och frivilligarbete ska gå.
Annika Strandhäll, SKTF:s ordförande i Göteborg, Anna Meeuwisse, professor i socialt arbete, Michael Sandin (m), Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Annita Bogren, volontär (sysslar med läxhjälp genom Röda korset) och Lotta Andersson, äldrepedagog i Västra innerstaden, Malmö medverkar.

Burma
Det kom en larmrapport tidigare i veckan från organisationen Fair Trade, som fick delar av den svenska livsmedelsindustrin att reagera. Den handlade om de usla villkoren för fabriksarbetare i den thailändska fiskberedningsindustrin. Allra värst var det för de burmesiska gästarbetarna och ICA var en av de svenska importörerna som reagerade bestört. Idag har ytterligare en rapport presenterats för olika organisationer och myndigheter i Sverige om de burmesiska flyktingarnas och gästarbetarnas utsatthet i Thailand, där särskilt kvinnor exploateras i en utsträckning att man talar om att de är fångade mellan två helveten.
Ekots Bengt Therner träffade dem här i Stockholm.

17.00-17.45

Analys av valet 2006 presenteras
Högervinden som blåste i valet 2006 är den hittills starkaste i svensk politiks historia. Det visar SCB och Göteborgs universitets stora väljarundersökning som presenterades idag. Alliansen vann tack vare att en stor mängd socialdemokratiska väljare tröttnat på sitt parti.
Henrik Oscarsson, statsvetare Göteborgs universitet, Per Schlingman, partisekreterare (m) och Marita Ulvskog, partisekreterare (s) medverkar.

Teater innanför fängelsemurarna
Drygt 8 tusen barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse. Dessa barn har många gånger drabbats hårt av föräldrarnas kriminella liv. Och för att få internerna att tänka över sitt föräldraskap, turnera just nu en pjäs runt på Sveriges fängelser. Pjäsen heter ”När änglar faller längre ned än botten” och spelas på ett tjugotal fängelser. (Hall, Kumla, Österåker, Norrtälje, Täby etc). Pjäsen handlar om hur det kriminella livet ofta leder till att man sviker sina barn.
Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till Täby anstalten och träffade där en av skådespelarna i pjäsen.

EU stoppar kött från Brasilien
Efter att förhandlingar mellan EU och Brasilien kört fast när det gäller det så kallade spårbarhetssystemet, så blir det imorgon förbjudet att importera kött från Brasilien. EU:s bondeorganisation COPA har länge verkat för att EU ska förbjuda import av kött från Brasilien. Är importförbudet en eftergift åt europeiska köttbönder eller ett välgrundat beslut, som minskar risken för smittspridning av mul- och klövsjuka? Debatt mellan Johan Hållbus, vd på North Trade, det företag som importerar det mesta av det brasilianska kött som säljs på svenska marknader, och Lars-Göran Pettersson, ordförande LRF.

Super Bowl 2008
Vet ni vilket som är det enskilt största idrottsevenemanget i världen? OS säger säkert någon. VM i fotboll kanske? Nej, det är den amerikanska fotbollsfinalen Superbowl som är allra störst. Natten till måndag svensk tid är det dags för årets final som halva USA följer vid TV-appareterna. Men så finns det ett gäng killar i Växjö också, som anser att Superbowl är årets höjdpunkt. Vår reporter Marcus Sjöholm träffade Ola Brorsson och Johan Hultmark, amerikanska fotbollsfantaster, med sikte på Superbowl natten till måndag svensk tid.

Programledare: Monica Saarinen och Elin Lemel
Producenter: Magnus Westberg, Tona Ishaq och Natacha Lopéz
magnus.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".