1 av 9
Monica Saarinen
2 av 9
Karin Wickström
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
Kungsörnen Oskar
7 av 9
Dag Klackenberg
8 av 9
Hur står det till i Centern?
9 av 9
Vilka konsekvenser får ett fritt Kosovo?

Svenskt mode, svensk dubbelagent och svensk örn

Fredag 1 februari

16.00-16.45

Ericsson går mot tuffa tider
När mobiljättens VD Carl-Henrik Svanberg presenterade bokslutet för 2007 sa han att tuffare tider med nolltillväxt står för dörren. En tid som företaget bemöter med besparingar. I Sverige ska 1000 jobb försvinna.
Hur ser egentligen situationen ut?
Vad händer med Ericsson, ett av Sveriges viktigaste företag?
I studion finns Ekots ekonomireporter Brita-Lena Ekström.

Svenskt mode erövrar världen
Affärsmännen Tommy Jacobsson och Robert Weil har gjort det, likaså duon Mats Qviberg och Sven Hagströmer. Har det blivit ett måste för svenska investerare att satsa pengar på ett modemärke? Svenskt mode erövrar världen. Varför har det blivit en sådan exportframgång och en ekonomisk maktfaktor att räkna med? Hör modedesignern Ann Ringstrand berätta om vägen fram till berömmelse, Göran Sundberg, kläddesigner på Moder Svea och Maria Ben Sad, som undervisar på Beckmans, dessutom en intervju med riskkapitalisten, Tommy Jacobsson.

Studio Ett skärskådar det svenska modeundret och sänder direkt från hotell Anglais, där det pågår en modevisning.

Kongo-Kinshasa
I förra veckan undertecknades en vapenvila för den oroliga Kivuprovinsen i östra delen av landet. Men trots att det nu gått fem år sedan kriget formellt tog slut är den humanitära situationen fruktansvärd. Varje minut, dygnet runt dör en person i landet till följd av sjukdomar, strider och undernäring. Siffran kommer från organisationen International Rescue comittee. Och de små framsteg som görs går oerhört långsamt.
Reportage av Anders Wennersten.

17.00-17.45

Svensk dubbelagent träder fram
Svensk Handels VD, den föredetta UD-tjänstemannen Dag Klackenberg avslöjar i dag i en artikel i Dagens industri att han under 13 år arbetat med kontraspionage, med uppgift att avslöja ryska spioner.
Hör honom direkt från studion tillsammans med Thomas Roth, förste intendent på militär- och kulturhistoriska avdelningen, Armémuseum.
Vi får även höra, Thore Forsberg, som var chef för den Säpo-rotel som bedrev kontraspionage mot Sovjetunionen under kalla krigets sista 15 år. Han berättar  om hur de rekryterade Dag Klackenberg som agent.

Konsekvenser av Kosovos självständighet
Kosovos självständighetsförklaring kan få konsekvenser för Bosnien-Hercegovina och övriga Balkan. Vi ska få ett reportage från ett besök i Bosnien-Hercegovina, där samtliga tidigare stridande sidor fruktar eller varnar för konsekvenserna av Kosovos självständighet. För Kosovo öppnar upp för fler grupper eller regioner som kan kräva självständgihet.
Reportage av Vladislav Savic

Centerdagarna i Skövde
Opinionsgapet mellan Alliansen ochOppositionen är rekordstort, där socialdemokraterna, vänster- och miljöpartiet nu har 20% försprång. Centerpartiet tillhör förlorarna och har enligt opinionsmätningarna nästan halverat sitt väljarstöd, från nära 8 procent i valet till under 5%.
Så frågan är hur det står till i Centern nu när opinionssiffrorna för både partiet och Alliansen ligger på botten?
Vi får höra vår reporter Ann Tibergs rapport från partiets kommundagar i Skövde och sedan Henrik Sjöholm, PR-konsult och tidigare partistreteg hos (c).

Svensk örn hamnade i Polen
Svenska örnar brukar inte lämna Sverige på vintern. Men nu har en skadad kungsörn påträffats i Polen, nära gränsen till Vitryssland och Ukraina.
Det är tack vare ringmärkningen som vi får reda på hur fåglarna rör sig.
Anton Karis besöker Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet för att höra mer om örnen i Polen och om ringmärkningens betydelse för inte minst den nu så aktuella klimatforskingen.

Programledare:
Monica Saarinen och
Karin Wickström

Producenter:
Maria Meschke och
Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se   towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista