1 av 6
2 av 6
Pia Diaz Bergner
3 av 6
Jörgen Huitfeldt
4 av 6
Ronald Reagan
5 av 6
Israelisk polisman vid attentatsplatsen i Dimona, södra Israel. Foto:Yehuda Lahiany/Scanpix
6 av 6

Hårdare körkortsregler, dödsdömd journalist och "balkongflickor"

Måndag 4 februari

16.00 - 16.45

Självmordsattentat i Israel
För första gången på över ett år har ett självmordsattentat inträffat på israelisk mark. I förmiddags sprängde en man sig själv i luften i staden Dimona i södra Israel. Ytterligare en attentatsman sköts ihjäl innan han lyckades utlösa sin sprängladdning.
Hör Mirjam Ettlinger Frajnd svensk-israeliska och SR: s korrespondent Cecilia Uddén.

Hjälper riskutbildning mot trafikdöden?
Hårdare körkortsregler ska rädda liv. Regeringen vill att nya förare ska lära sig mer om hastighet, alkohol och narkotika. Dagens riskutbildning på fyra timmar ska fördubblas vilket också gör körkortet dyrare. Men kan mer utbildning stoppa trafikdöden? Under 2007 dog 490 personer i trafiken, visar Vägverkets statistik. Det är en ökning jämfört med året innan och långt från nollvisionens mål.
Vad gör man med en av många riskgrupper, unga killar? Hur ska riskutbildningen formuleras så att den går hem också där?
Medverkande ar Maria Spetz, vd Motormännen, Rolf Afzelius, körlärare, Umeå- Vännäs trafikskola, Sonja Forward, trafikpsykolog, Statens Väg- och trafikforskningsinstitut, Assar Jonsson, rektor samt eleverna Elisabeth Häggquist- Olsson, Elin Brändström, Tobias Backman och Jacob Lundström från Dragonskolans gymnasium i Umeå.

Expresidenters inflytande
Flera amerikanska presidenter, döda som levande, spelar en stor roll i den pågående amerikanska primärvalrörelsen. Bill Clinton kampanjar t ex aktivt för Hillary Clinton. John F Kennedy nämns ofta i samband med Barack Obama. Men det är en annan f d president som nämns oftare än alla andra. Framförallt de republikanska väljarna letar med ljus och lykta efter någon som kan bära hans arv och idéer vidare.
Reportage av Daniel Alling.

17.00 - 17.45

”Balkongflickor”
En 16-årig flicka i Malmö dog igår kväll sedan hon fallit från en lägenhet på fjärde våningen. Polisen misstänker att flickan blev knuffad från en balkong. Två släktingar till flickan har anhållits misstänkta för mord eller dråp. Förra året utreddes minst fyra ärenden där tonårsflickor skadats efter fall från balkong, men i alla fall lades förundersökningarna ner. Samtal med Bo Lagerkvist, utredare på länskriminalen i Sörmland, som har specialiserat sig på att arbeta med hedersrelaterade brott samt socionomen Azam Qarai från projektet Linna.

Dödsdömd journalist
Den afghanska journalisten Perwiz Kambakhsh har dömts till döden för att ha kränkt islam och profeten Mohammed. Detta genom att ha spritt texter som han laddat ner från nätet. Nu vädjar flera internationella organisationer till president Hamid Karzai att han ska upphäva domen. Samtal med Bengt Kristiansson, generalsekreterare för svenska Afghanistankommittén.

Mikrokrediter i Sverige
System med att ge människor mikrokrediter, små lån utan säkerhet, förknippas oftast med utvecklingsländer. Men nu startar ett projekt med mikrokrediter i Sverige. Det är invandrarkvinnor som ska få chansen att utveckla sina affärsidéer. En av initiativtagarna är Joyce Kimwaga Lundin i Katrineholm. Reportage av Jenny Berntson Djurvall.

Krigarbarn i Colombia
Minst tjugo procent av medlemmarna i den colombianska gerillan är barn, under arton år. Samma förhållande rådde också tidigare inom den högermilis, AUC, som nu har lagt ner sina vapen. Många har tvångsrekryterats. Andra har av olika skäl sökt sig dit. Men det senaste året har också omkring
2 000 barn deserterat och försöker nu tillsammans med
tusentals andra demobiliserade att integrera sig i det vanliga samhället.
Reportage av Lars Palmgren.

Koppeltvång eller inte?
I går omhändertogs en aggressiv hund som skrämt och attackerat flera personer i närheten av Långholmen i centrala Stockholm. I Sverige finns runt 720 000 hundar, enligt Svenska Kennelklubben och trots att de flesta är väluppfostrade och snälla finns det många som stelnar till av fasa när de ser en hund. Det trots hundägarnas försäkran att hunden är ”så snäll”.  Samtal med hundpsykologen, Anders Hallgren om hur hunden kan bli alla människors bästa vän.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Pia Diaz Bergner
Producenter:
Maria Meschke och
Agneta Kellgren
maria.meschke@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".