1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Daniel Alling
4 av 6
Ginna Lindberg
5 av 6
6 av 6
Tage Danielsson

Imamutbildning, Supertuesday i USA och Tage Danielsson

Tisdag 5 februari

16.00-16.45

Svensk imamutbildning
Det bör finnas en svensk imamutbildning, för att motverka risken för radikalisering med utländska radikala imamer, tex från Saudiarabien. Det anser högskoleminister Lars Leijonborg som säger att regeringen redan inlett samtal med muslimska företrädare om att starta en svensk imamutbildning.
Vi samtalar med Mohammed Muslim, imam i Skandinavian islamic organisation, på Ayshamoskéen vid Sankt Eriksplan i Stockholm.

Supertuesday
Idag är det den stora primärvalsdagen i USA, the Supertuesday. Då går över 20 delstater till val och resultaten från dessa val kan avgöra vilka som blir demokraternas respektive republikanernas slutgiltiga presidentkandidater.

Studio Ett sänder direkt från USA idag, från västkust till östkust, från Kalifornien till New York.
Våra USA-korrespondenter, Daniel Alling och Ginna Lindberg, ger er väljare, experter och valarbetare och nödvändiga fakta och analyser inför den stora valdagen.

Medverkande från New York: Lennart Pehrsson, DN:s USA-Korrespondent, Marianne Thorssén, politiskt intresserad fastighetsmäklare och som arbetade för Ted Kennedys presidentvalskampanj 1980.


Los Angeles: Helena Groll, SR:s medarbetare i LA, Anita Bergsten, republikan, Ola Östlund, affärsman och republikansk väljare och Kerstin Alm, demokrat. 

17.00-17.45

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna
Vi undrar hur socialdemokraternas nya strategi för att möta Sverigedemokraterna fungerar i praktiken. Idag möts de i en direktsänd debatt i Blekinge.
Vi får höra ett referat av Ekots Olof Sjölander och diskuterar vidare med Fredrik Ekelund, författare och Lotta Fogde, fd statssekreterare.

Hedersmord i Turkiet
Det ska handla om hedersmord, som enligt FN årligen drabbaromkring 5.000 personer. För det mesta är det kvinnor som dödas av sina manliga släktingar för att dom anses ha vanärat sin familj och släkt. Men Diyarbakir, den största kurdiska staden i sydöstra Turkiet, verkar kampen mot hedermord ha gett resultat. Där tycks hedersmorden bli färre.
Reportage av Jan Andersson.

Tage Danielsson
En av svensk underhållnings största genom tiderna var Tage Danielsson, som om han hade fått leva skulle ha fyllt 80 år idag.
Idag kommer boken ”Tage Danielssons tid”, av Klas Gustafsson, som gästar vår studio eftermiddag.

Sjukvården behöver vård
Den skånska sjukvården befinner sig i ekonomisk kris. Cheferna för sjukhus och kliniker måste spara med en miljard kronor på två år, samtidigt som vården ska bli bättre. Det är ett svårt räknestycke, i synnerhet som att de som styr och de som utför vården inte ens är överens om diagnosen till sjukvårdens problem.
Reportage av Gösta Lempert.

Odlade stamceller
Det ska handla om stamceller. I Finland har nämligen forskare lyckats framställa ett käkben genom att odla stamceller i en mans mage. Ungefär nio månader tog det tills att det nya käkbenet hade bildats och mannen fick det inopererat.
Vi hör Anders Westermark, käkkirurg som forskar om stamceller vid Karolinska universitetssjukhuset.

Programledare:
Monica Saarinen och
Daniel Alling/
Ginna Lindberg

Producenter:
Maria Meschke och Linda Belanner
maria.meschke@sr.se 
linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".