1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Karin Wickström
4 av 6
Miljoner amerikaner röstar. Foto: Scanpix/Mark Humphrey
5 av 6
En man beväpnad med pinnar tittar ut över ett brinnande fält, som Kikuyu män satt eld på.
6 av 6

Nytt betygssystem, det svenska biståndet, valet i USA och BT kemi

Onsdag 6 februari

16.00-16.45

Det nya betygssystemet
Regeringen presenterade idag detaljerna i det nya betygssystem man vill införa i grund och gymnasiesolan. Betygen får fler steg än i dag. Det innebär att eleverna i grund- och gymnasieskolan kommer att få betyg i en skala som innehåller sex steg plus en sjunde markering. Vad betyder det här för lärare och elever? Samtal med Jörgen Tholin, vice rektor på Högskolan i Borås, som har forskat om brister i det nuvarande systemet.

Biståndet
Det stormar kring det svenska biståndet som kritiserats för att vara inneffektivt. Nu ändrar biståndsminister Gunilla Carlsson kurs för den svenska biståndspolitiken men hur ser egentligen den nya riktningen ut och är det rätt väg för att hjälpa dom allra fattigaste i världen?
Hör biståndsminister Gunilla Carlsson, Socialdemokraternas biståndstalesman Kent Härstedt, Diakonias Magnus Waland, Anders Nordström, generaldirektör på SIDA och Afrikagruppernas Kajsa Johansson från Mocambique.

Om situationen i Kenya
I Kenya pågår medlingen mellan de båda stridande parterna, som båda hävdar att de vann valet i slutet av december. Men än så länge tycks en fredlig överenskommelse vara långt borta. Våldet fortsätter och mycket har raserats under den månad som gått. Om medlingen lyckas, så kommer det att ta mycket lång tid att bygga upp ett förtroende mellan männiksor igen. I konflikten har president Kibakis folkgrupp kikuyu varit den främsta måltavlan. Men det är de fattiga, inte de rika politikerna, som drabbas värst av våldet och dess konsekvenser. Reportage av Margareta Svensson.

17.00-17.45

Valet i USA
Om spänningen i det amerikanska primärvalet. Kampen fortsätter. Nu när rösterna snart är färdigräknade efter den s.k. ”supertisdagen” i det amerikanska primärvalet igår, är valet lika ovisst som innan. John Mc Cain leder fortfarande den republikanska sidan. Bland demokraterna vann Hillary Clinton dom mest folkrika delstaterna, Kalifornien och New York, men Barack Obama fler valet i fler delstater.
Daniel Alling, korrespondent  på plats i USA och Erik Åsard, USA-expert och Statsvetare på Uppsala universitet medverkar.

Smycken från Kina
För ett par veckor sedan berättade vi här i Studio Ett om hur svenska kommuner låtit inspektera fabriker i Kina, som de köper sten till byggen och gator från. Det var en följd av radioprogrammet Kalibers rapporter om hur kinesiska stenarbetare allt oftare drabbas av den dödliga sjukdomen stendammlunga. Men problemen gäller inte bara stenbranschen, utan även smyckeindustrin. Och på det området har de svenska företag inte kommit lika långt.
Reportage av Björn Thunbäck och Klara Osvald.

Slöjförbud
Parlamentet i Turkiet röstade idag ja, i en första omröstning, till förslaget att riva upp förbudet att bära slöja på landets högskolor. Slöjdebatten i Turkiet har varit hård och många av de som krävt att få bära slöja är unga kvinnor. Samtal med Elisabet Özdalga, professor i sociologi vid Middle East Technical University i Ankara även vid sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Caroline Salzinger, nyss hemkommen korrespondent i Turkiet.

BT Kemi
Vi ska till Skåne och Teckomatorp, som sen mer än 30 år oftast förknippas med giftskandalen vid företaget BT Kemi. Slutsaneringen av området, påbörjades i höstas, men har blivit rejält försenad, på grund av oklarheter om hur den giftiga jorden ska hanteras. Dessutom har man nu hittat nya gifter, just i det område som sanerades redan på 70-talet, och som man hittills har trott var rent från gifter. Reportage av Lotta Malmstedt.

Regn
Ja i dag hänger skyarna regntunga i alla fall över radiohuset här på Gärdet i Stockholm. Och mitt i veckan som det är stämmer det bra med vad en grupp amerikanska forskare vid NASA kommit fram till. Alltså att det regnar mer i veckorna än på helgen som en följd av att luftföroreningarna är högre i veckorna. Forskarna har studerat nederbörden i sydöstra USA under nästan tio års tid och då sett hur det i genomsnitt regnar dubbelt så mycket på tisdagar som på söndagar. Samtal med Annica Ekman, som forskar i metoerologi vid Stockholms universitet.

Programledare: Monica Saarinen och Karin Wickström
Producenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se
towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".