1 av 3
2 av 3
Jörgen Huitfeldt
3 av 3

Vård för asylsökande och högre sjukersättning

Torsdag 7 februari

16.00-16.45

Unga mår dåligt
Allt fler barn kontaktar Bris, Barnens rätt i samhället, och berättar att de mår psykiskt dåligt och är trötta på livet. Bris rapport förstärker den bild som finns bland barnpsykologer. Allan Comstedt, psykolog, Agnetha Ersson Eriksson förälder medverkar bl a.

Vård för asylsökande
Ska människor som gömmer sig undan myndigheterna och lever illegalt i Sverige ha rätt till vård? I mars tar riksdagen ställning till ett lagförslag om vård för asylsökande. Om förslaget går igenom skulle det betyda att gömda flyktingar utestängs från vården. Det menar bland annat flera frivilligorganisationer som idag riktar skarp kritik mot förslaget. Sverige har redan sedan tidigare kritiserats internationellt för hur man hanterar de papperslösa och frågan splittrar regeringen. Åsa Wieslander, sjuksköterska, Anders Åkesson, regionråd (mp) Skåne, Carin Björngren Cuadra, forskare Malmö högskola och Chatrine Pålsson Ahlgren, riksdagsledamot (kd) medverkar.

17.00-17.45

Anhöringinvandring
Regeringen vill skärpa kraven för anhöriginvandring. Den som kommit till Sverige från ett annat land och sedan vill ta hit till exempel sin partner eller sina barn måste ha en regelbunden inkomst och en bostad. Reportage av Susanne Palme och samtal med Tobias Billström, migrationsminister (m) och Kalle Larsson, riksdagsledamot (v) deltar.

Nepal
I Nepal förbereder sig de politiska partierna och maoiströrelsen inför val som ska hållas i april, val som väntas leda till att monarkin avskaffas. Men många utmaningar finns kvar i fredsprocessen, däribland ett alltmera våldsamt etniskt uppror i landets södra delar. En del nepaleser oroar sig också för att maoisterna inte är ärliga när de säger att de accepterar ett system med flerpartidemokrati. Nils Horner, SR:s korrespondent har träffat en av de högsta maoistledarna i Nepal.

Högre sjukersättning
Nu närmar sig sanningens minut för regeringen vad gäller det utskällda förslaget om att göra det omöjligt för folk att försäkra sig till högre sjukersättning än 75 procent efter ett år. Nästa vecka ska alla remissinstanser ha hört av sig med synpunkter på förslaget och redan nu står det klart att kritiken är massiv, särskilt från arbetsmarknadens parter. Dessutom kommer det kritik såväl inifrån de borgerliga riksdagspartierna som från regeringen. Reportage av Ann Tiberg och samtal med Johan Pehrson, riksdagsledamot (fp) och Maria Ranka, chef Timbro.

Råttans år
Idag går grisens år över i råttans år i Kina. Det kinesiska nyåret är den stora familjehögtiden i landet. Men nu har det värsta vintervädret på 100 år gjort att många familjer inte kan fira tillsammans. Ulrika K Engström som har bott flera år i Kina och varit korrespondent för Svenska Dagbladet deltar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Elin LemelProducenter: Maria Meschke och Natacha Lopez
maria.meschke@sr.se natacha.loppez@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".