Fidel Castro, spetsuniversitet, arbetsolyckor och dansk sexköpslag

Tisdag 19 februari16.00-16.45

Fidel Castro
Idag kom beskedet att Kubas president Fidel Castro lämnar sin post efter att ha lett landet sen 1959. Castro har under sin tid som president varit väldigt omstridd: hårt kritiserad av vissa, hyllad av andra.
Mae Liz Orrego Rodrigues, exilkuban och aktiv inom SILC (sweden international liberal centre) och Eva Björklund, ansvarig utgivare för tidsskriften Kuba medverkar.

Spetsuniversitet
I Sverige diskuteras nu att minska antalet universitet och istället ha färre men tydligare så kallade spetsuniversitet. Hur många universitet ska vi ha i Sverige? Och vilken roll skall högskolorna ha? Bara grundutbildning eller även forskning? Hur bra är vår forskning och har vi något universitet som skulle kunna hävda sig i forskningskonkurrensen med de bästa i världen? Går det att drastiskt minska antalet universitet eller är det en politiskt omöjlighet? Vad finns det egentligen att vinna?
Medverkar gör bland andra: Pam Fredman, rektor vid Göteborgs Universitet, Bo Rothstein, professor i statsvetenskap Göteborgs Universitet, Martin Karlsson, forskar och jobbar vid Oxford i Hälsoekonomi och Agneta Bladh, rektor vid Högskolan i Kalmar.

Irakiska flyktingar
Efter Sveriges avtal med Irak igår, kan asylsökande, som inte får stanna i Sverige, hädan efter skickas tillbaka till Irak. Sen en tid rapporteras också att läget i Irak förbättras och att många flyktingar återvänder, framförallt från Syrien. Vår korrespondent Cecilia Uddén har under en längre tid följt en Irakisk flyktingfamilj i Damaskus. Nu har en del av familjen tvingats återvända till Bagdad.

17.00-17.45

Mer Fidel Castro
Idag meddelar alltså Fidel Castro att han nu som 81-åring avgår som president. På söndag utses hans efterträdare.
Lars Palmgren, korrespondent, Pierre Schori, Fd Svensk FN-ambassadör och Per Norström, Biträdande chef UD:s Amerikaenhet medverkar.

Arbetsolyckor på sågverk
Sågverk och hyvlerier tillhör de mest olycksdrabbade arbetsplatserna i landet. Det sker nästan 300 arbetsolyckor varje år. Därför kommer Arbetsmiljöverket under året att inspektera sågverk och hyvlerier med fler än 4 anställda. Nils Eric Svensson i Balsjö utanför Bjurholm i Västerbotten är en av de som skadats. Han stod vid en hyvel när det hände. Reportage av Agneta Johansson.

Irak och asyl
Igår undertecknade Sverige ett avtal med Irak, som innebär att flyktingar därifrån som fått avslag på sin asylansökan, nu kan börja tvångsavvisas till Irak. Men det är inte bara Irakier som väntar på avvisning från Sverige. Runt 6.000 flyktingar från oroshärdar runt om i världen, har fått besked om att de inte får stanna i Sverige och väntar på avvisning. Avvisnings- besluten väntas bli ännu fler i år. Samtidigt har polisen fått allt större problem med att genomföra avvisningarna.
Tobias Billström, Migrationsminister, Bodil Ceballos, (mp) och Hans Rosenqvist, avdelningschef på Rikspolisstyrelsen medverkar.

Dansk sexköpslag
Danmark borde precis som Sverige, förbjuda köp av sexuella tjänster. Det föreslår nu en grupp kommunpolitiker i Köpenhamn. Danmark avkriminaliserade prostitutionen 1999, samma år som Sverige införde sexköpslagen. Sedan dess har antalet prostituerade ökat kraftigt, inte minst på grund av den växande människohandeln. Och nu börjar många politiker i Danmark tänka om. Men bland männen på Istedgade, den öppna sexindustrins centrum i Köpenhamn, finns inte många förbudsanhängare.
Reportage av Christer Fridén.
 

Programledare: Monica Saarinen och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se
linda.belanner@sr.se