1 av 7
Maria Ridderstedt
2 av 7
Monica Saarinen
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Reklamaffisch för en abortklinik, Dongguan, Guangdong.
6 av 7
Hillary Clinton
7 av 7
Barack Obama

Kosovos självständighetsförklaring, primärvalen i USA och barnbegränsning i Kina

Onsdag 20 februari

16.00-16.45

Parlamentsval i Pakistan
I Pakistan vann oppositionen  stort i parlamentsvalet igår. De vinnannde partierna sitter idag i samtal om hur en ny koalitionsregering skulle kunna se ut . De som förhandlar är Benazir Bhuttos man, Asif Ali Zardari och förre premiärministern Nawas Sharif.
Med oss har vi Sveriges radios Asienkorrespondent, Nils Horner,direkt från Islamabad.

Kosovos självständighet
Efter Kosovos självständighetsförklaring har nu de första länderna börjat erkänna landet, bland annat Frankrike, Italien, Tyskland och USA. Men hur självständigt blir egentligen Kosovo och är självständighet verkligen ett steg mot försoning mellan serber och albaner? Vad får självständighetsförklaringen för konsekvenser på Balkan och i resten av världen?

Medverkar gör: Lars Wahlund, UD:s Balkanchef, Tanaya Nikolic, studerande med rötterna i Kosovo, Vladislav Savic, SR:s utsände i Belgrad, Shqiptar Oseku, Svensk-albanska kommittén, Maria Persson Löfgren, Sveriges radios korrespondent i Moskva och Alice Petrén, Sveriges radios korrespondent i Sydeuropa.

På väg tillbaka
Maria är 20 år. Hon är på väg tillbaka till ett normalt liv efter en djup depression. Hjälp har hon fått av en ”case manager”, eller en vård och stödsamordnare som det kallas på svenska. Det här har visat sig vara en framgångrik väg för att hjälpa psykiskt sjuka. Och nu sprider sig det här arbetssättet över landet. Till exempel satsar Karlstad universitet på att utbilda ”case managers”. I höst startar den första utbildningen. Reportage av Madeleine Blidberg.

17.00-17.45

Primärvalen i USA
Barack Obama har fortsatt ledning över konkurrenten Hillary Clinton i de amerikanska primärvalen. Igår vann han i sin 10:e delstat på raken.
Är detta spiken i kistan för Clintons möjligheter att bli USA:s första kvinnliga president?
Vi diskuterar detta med Ginna Lindberg, Sveriges radios korrespondent i Washington, Eric Sundström, chefredaktör för Aktuellt i Politiken och Billy McCormac, tankesmedjan Timbro.

Ökad arbetslöshet i Vivalla
Så ska vi återvända till Vivalla i Örebro, där arbetslösheten ökar trots högkonjunktur och fler jobb. En av orsakerna är att den öppna arbetslösheten bland de utrikesfödda i Örebro på ett år ökat till nästan 15 procent. Och det samtidigt som arbetslösheten bland de nya svenskarna minskar i resten av landet.
Reportage av Lars Ekelöf

Diskrimineringsanmälningar mot lärare
Är det rätt att att kräva svenskkunskaper av en lärare i svenska?
Den frågan ställer kulturskribenten Maciej Zaremba i en av flera artiklar i Dagens Nyheter. Zaremba har granskat flera fall av anmäld diskriminering som gjorts av elever på Lärarhögskolan i Stockholm. Och enligt honom handlar flera anmälningar inte alls om diskriminering, utan om elever som känner sig kränkta för att de underkänts, för att de har haft bristfälliga kunskaper i svenska eller på något annat sätt.
I studion finns Maciej Zaremba och Katri Linna, DO (Ombudsman mot etnisk diskriminering).
Vi hör även Ingrid Carlgren, professor vid Stockholms universitet, och rektor på Lärarhögskolan samt Edith Ringmar, ordförande Stockholms universitets studentkår.

Ettbarnspolitik i Kina
Den så kallade ettbarnspolitiken fortsätter att prägla familjelivet i Kina. Barnbegränsningen har bidragit till större välstånd för kinesiska familjer, men har ett högt pris.
I slutänden är det enskilda kvinnor som måste bära ansvaret för den stränga befolkningspolitiken.
Reportage av Hanna Sahlberg.

Programledare:
Monica Saarinen och
Maria Ridderstedt

Producenter:
Helena Giege och
Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".