Mobbning och återvändandeavtal

Torsdag 21 februari

16.00-16.45

Demonstrationer i Belgrad
Omvärldens snabba erkännande av Kosovo väcker starka känslor i Serbien och i eftermiddag väntas en stor demonstration i Serbiens huvudstad Belgrad. Vladislav Savic, Ekots utsände rapporterar från Belgrads gator och följer vad som händer. Mila Milovanovic, serbiska deltar också.

Mobbningsdom
I dag får ni reaktioner på den alldeles färska domen i ett av de hittills mest uppmärksammade fallen av mobbning mellan elever i den svenska skolan. Det handlar om fem Malmökillar som åtalats för att de flera gånger tejpat fast en skolkamrat så hårt att han tappade andan. Allt fler skolor kritiseras för att de inte gör mer mot kränkningar och mobbning och Skolverket pekar i en ny rapport särskilt på att lärares kränkningar av elever är ett snabbt växande problem. Barn- och Elevombud Lars Arrhenius, Monica Nylund från nybildade Lärarnas Yrkesetiska Råd, gymnasieprästen Albin Davidsson, Nicole Wiberg från Sveriges Elevråd medverkar bl a.

Tvångsadoptioner
I arton år har Tyskland varit återförenat. Och fast många sår har läkt så finns fortfarande åtskilliga splittrade familjer sedan DDR-tiden, där anhöriga inte hittat tillbaka till varann. Tvångsadoptioner var en form av bestraffning i den östtyska diktaturen. Föräldrar som ville resa till väst, eller inte anpassade sig till samhällets krav, kunde bli av med sina barn. Sen årsskiftet finns nu en ny hemsida på Internet där östtyskar söker förlorade anhöriga. Reportage av Per Eurenius.

17.00-17.45

Återvändandeavtal
Den kurdiska regionregeringen i norra Irak tänker inte ta emot flyktingar som inte återvänder frivilligt. Häromdagen undertecknade den svenska och irakiska regeringen ett så kallat återvändandeavtal. Khaled Salih, talesman för Kurdistans regionala regering och Hugo Rickberg, Röda Korset deltar.

Peking OS
De svenska idrottare som åker till Peking-OS borde bära en knapp med texten ”demokrati” på sig. Det tycker moderaten Göran Lindblad ”otänkbart det bryter mot OS-stadgan” hävdar Stefan Lindeberg från Svenska Olympiska Kommittén.

Vårdnadsbidraget
Är det en kvinnofälla eller valfrihetsreform? Frågan om vårdnadsbidraget har varit en vattendelare i svensk inrikespolitik i decennier och snart ska det införas igen. Om några veckor ska regeringen presentera ett förslag som redan till sommaren ska göra det möjligt för svenska kommuner att erbjuda småbarnsföräldrar ett bidrag för att stanna hemma tills barnen är tre. Ann Tiberg reporter.

Bränderna i Danmark
Skolor och daghem brinner, bilar och containrar brinner. Natt efter natt i Köpenhamn och i flera andra danska städer. Och det är unga, i synnerhet andra generationens invandrarbarn som tänder på. Men varifrån kommer detta ursinne? Frågetecknen tornar upp sig, och teorierna avlöser varandra. Gösta Lempert rapporterar.

Demonstrationer i Belgrad
Vi fortsätter rapportera från demonstrationerna i Belgrad med Vladislav Savic, Ekots utsände reporter.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta FurvikProducenter: Magnus Westberg och Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista