Vaccin mot livmoderhalscancer, passivhus, bordellhärvan, utbrändhet och New Yorks filharmoniska orkester

Tisdag 26 februari16.00-16.45

Vaccin
Socialstyrelsen vill att alla unga tjejer ska vaccineras mot livmoderhalscancer. Ett vaccin som har varit väldigt uppmärksammat, bland annat genom en hel del reklam. Det har både hörts röster för att alla tjejer borde börja vaccineras snarast, många har också gått till doktorn på eget bevåg för att få vaccinet, men det har också rests frågetecken om nyttan av vaccinet. Nu har iallafall socialtysrelsen satt ned foten.
Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på socialstyrelsen och Måns Rosén, Professor, Statens beredning för medicinsk utvärdering medverkar.

Är passivhus en hållbar utveckling i byggbranschen?Bebyggelsesektorn står för en dryg tredjedel av den totala energianvändningen i Sverige. Hur miljövänligt och ekonomiskt är det? Är passivhus vara lösningen för att spara energi vid nya husbyggen?

De senaste åren har de så kallade passivhusen - helt utan element - fått ett genombrott i Sverige. I Alingsås har det kommunala bostadsbolaget beslutat att alla nya hus som byggs ska vara just passivhus. De ska aldrig mer bygga ett hus med traditionellt värmesystem. Och 2016 kommer det finnas en gemensam EU-norm för husbyggandet där passivhus kommer vara den lägsta godtagbara standarden.

Men vilka risker finns? Hur vet vi att vi inte bygger in fukt i husen som vi gjorde på 70-talet? Hur bra blir inomhusluften? Och har byggbolagen den kunskap som behövs?
Vi sänder från ett passivhus i Alingsås.
Medverkar gör bland andra Hans Eek, arktiekt, Ing-Marie Odegren, VD, Alingsåshem och Tisse Jarlsvik, snart boende i passivhus.

Roadtrip mellan Rysslands två maktcentra
Vi fortsätter vår resa längs landsvägen mellan St Petersburg och Moskva, på spaning efter presidentvalsväljare. I dag stannar vi halvvägs i den lilla staden Bologoje och får en lektion i demokrati. Vi hör 16 årige Jegor Jakovlev som valdes till skolpresident för ett år sedan.
Reportage av Maria Persson Löfgren.

17.00-17.45

Bordellhärvan
De två kvinnor som i 14-års åldern utnyttjades i den stora bordellhärvan på 1970-talet får inget skadestånd. Det har justitiekansler Göran Lambertz beslutat, med hänvisning till preskriptionstiden. Eva Bengtsson, en av kvinnorna som utsattes för övergreppen, berättar om sin reaktion. Hör också en diskussion mellan kvinnornas advokat Niclas Karlsson och JK Göran Lambertz om beslutet.
Göran Lambertz, JK, Niclas Karlsson, advokat och Eva Bengtsson, en av de två kvinnor som krävde skadestånd medverkar.

Utbränd - av sin familj
Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som diagnosen heter, är en vanlig orsak till sjukskrivning, så mycket vet vi. Men vi vet mindre om vad som orsakar utmattningen. Oftast säger vi att det är en arbetssituation som leder till utbrändhet Men många gånger hittar man orsaken i patientens familjeförhållanden, det säger överläkaren i psykiatri, Georg Kerestesi. Vi ska nu få höra vad som hände Inger Jalakas när hon blev utbränd på sin familj.
Reportage av Anna Ivemark.

Muslimska brödraskapet
I Egypten försöker myndigheterna just nu sätta åt den förbjudna stora oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet. Idag skulle en av dem ha kommit mot 40 medlemmar av rörelsen, anklagade för att tillhöra en förbjuden organisation bland annat och flera hundra medlemmar ska ha gripits de senaste veckorna.
Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Mellanöstern medverkar.

Kambodja
I Kambodja har en 65-årig före detta matematiklärare i dag svarat för ett av de mest dramatiska ögonblicken under den pågående folkmordstribunalen mot Röda khmererna. ”Duch”, som han kallas, anklagas för att ha översett 16 000 männniskors död som chef för en tortyrcentral och för ett fält där offren slogs ihjäl och slängdes i massgravar. Och det dramatiska ögonblicket, ja, det var idag när han hade förts till ”Dödens fält” utanför Pnom Penh, för att rekonstruera brotten som han anklagas för. Omgiven av åklagare, advokater och av vittnen från den brutala eran på 1970-talet föll Duch i gråt.
Reportage av Nils Horner, Sveriges Radios Asien-korrespondent i Kambodja.

New Yorks filharmoniska orkester
Idag skriver New Yorks filharmoniska orkester historia i Nordkoreas huvudstad Pyonyang. Det här är det första stora kulturella utbytet mellan de två länderna någonsin och resan hade knappast kunnat äga rum för bara ett år sedan. Relationerna mellan USA och Nordkorea har minst sagt varit frostiga. Vad betyder då det här? Handlar det om diplomati med hjälp av musik eller är det bara ett Pr-jippo?
Lars Danielsson, tidigare statssekreterare på stadsrådsberedningen medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg och Annika H Eriksson
Producent: Maria Meschke och Karin Janson
maria.meschke@sr.se
karin.janson@sr.se