Freden i Roskilde, irakisk taxichaufför och Lilla Karachi

Torsdag 28 februari

16.00-16.45

Thaksin tillbaka i Thailand
Thailands förre premiärminister Thaksin Shinawatra kom idag tillbaka till Thailand efter 1,5 år i landsflykt. Thaksin anklagas för korruption, och avsattes i en oblodig militärkupp i september 2006.
Samtal med Nils Horner, vår asienkorrespondent. 

Roskildefreden då och nu
Etnisk rensning, förtryck och grymma härskare som förbjuder folkets eget språk. Motståndsrörelse och gerillakrigare. Ja, så har tiden efter freden i Roskilde ibland skildrats i historieböckerna.
Men hur gick det egentligen till när Östdanmark blev Sydsverige i februari 1658?
Vi diskuterar ny forskning om tiden efter freden och hur en nationalistisk historieskrivning påverkar politiken än idag 350 år efter freden i Roskilde.

Medverkar gör: Fredrik Persson, doktorand i historia vid Lunds universitet, Hanne Sanders, historiker och föreståndare för Centrum för Danmarksstudier vid Lunds universitet, Göran Larsson, chef för Malmö museer, historiker och författare och Jeanette Rosengren, författare och journalist. 

Studio Ett sänder från Malmöhus slott.

Roadtrip mellan Rysslands två maktcentra
I delrepublikerna Tjetjenien och Ingusjien i södra Ryssland rapporterades ett närmast fullständigt valdeltagande under parlamentsvalet. Nu lovar myndigheterna 100 procents röstande och självklar seger för Dmitrij Medvedev.
Men är det alls möjligt att hålla ett demokratiskt val i ett område där det samtidigt pågår strider och antiterroroperationer ?
För invånarna i Ingusjien är presidentvalet av mindre betydelse än den totala osäkerhet och rättslöshet som råder där.
Vår korrespondent, Maria Persson-Löfgren, tog sig in i den hårt militariserade delrepubliken.

17.00-17.45

Allt fler äldre deprimerade
Omkring 400 000 äldre över 65 i Sverige är deprimerade, har ångest eller något annat psykiskt problem. Det visar en ny rapport från socialstyrelsen. Det här är ett stort och växande problem, och nu måste något göras för att stötta äldre som hamnar i den här situationen. Vi hör Åke Edman, överläkare i psykiatri, äldrepsykiatriska teamet norra Halland, Eva Karsebo, psykiatrisjuksköterska och Lennart Johansson, docent i äldreforskning och ansvarig för rapporten.

Irakisk taxichaufför i Katrineholm
Under året kommer vi här i Studio Ett att följa några hitflyttade irakier. I går kunde ni höra bagaren Ali berätta om sitt liv i Sverige. Idag får ni träffa hans vän taxichauffören Mahmoud.
Vår reporter, Katarina Gunnarsson, träffade Mahmoud för ett år sedan då var han nyanländ. Hör hans berättelse.

Överenskommelse om en koalitionsregering i Kenya
Nu på eftermiddagen kom besked från Kenya om en uppgörelse mellan president Kibaki och oppositionsledaren Odinga. 
I Studio Ett: Anna Brandt, Sveriges ambassadör i Kenya, och Hans Corell, tidigare FN:s rättschef, som har lett den juridiska delen av förhandlingarna.

Kandidaternas äkta hälfter
Till USA och primärvalskampanjen, där kandidaternas äkta hälfter spelar en ovanligt stor roll i årets kampanj.
Bill Clinton, Michelle Obama och Cindy McCain kämpar alla om titeln som first lady eller first gentleman i Vita Huset, men deras taktik skiljer sig mycket åt.
Reportage av Ginna Lindberg.

Restaurangblockad
Sedan en månad tillbaka är restaurangen Lilla Karachi, i Stockholm, satt i blockad av fackförbundet Syndikalisterna SAC. Konflikten har sin grund i att en före detta anställd på restaurangen har anklagat restaurangägaren för att ha tvingat honom att jobba svart och för att lurat honom på lön genom att fuska med bokföringen. Via sin fackförening, Syndikalisterna, har han begärt 80.000 kronor i ersättning från Lilla Karachi. Syndikalisterna har å sin sida blivit anklagade för att trakassera både anställda och matgäster på restaurangen.
Debatt om fackförbundets metoder med Björn Hedlund, SAC och Fredrik Nordlöf, restaurangägarens advokat.

Programledare:
Li Hellström och
Agneta Furvik

Producenter:
Magnus Westberg och
Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se