Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Erica Dahlgren
4 av 6
Putin och Medvedev på Röda torget. Foto: Vladimir Rodionov, AP/Scanpix
5 av 6
6 av 6

Vargen i Norrland, mormorsvandalisering, tyskägt Scania och valet i Ryssland

Måndag 3 mars

16.00-16.45

Scania blir tyskägt
Den tyska biltillverkaren Volkswagen har köpt Wallenbergsfärens aktieinnehav i Scania. Det innebär att Volkswagen nu har makten över den svenska lastbilstillverkaren i och med sitt ungefär 65 procentiga aktieinnehav. Men vad innebär det för det svenska bolaget? Kommer Scanias verksamhet i Sverige vara kvar? Vad händer med de anställda?
Hör Martin Sköld, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vargkramare och vargmotståndare
Varg i Norrland hotar rennäringen och förstör jaktmöjligheterna. Eller är problemet överdrivet? Några få vargar gör ingen skada. Handlar den här konflikten om något mer har vargen blivit en symbol för motsättningar mellan stad och landsbygd? Medverkande i programmet är Lars Bodén, politisk chefs- och debattredaktör, Västerbottens Folkblad, Thomas Fransson, jägare som vill få tillstånd att skjuta varg, Krister Persson, biolog, rovdjursinformatör i gymnasieskolor, Malin Bergström, förbundsjurist, svenska samernas riksförbund, Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten och riksdagspolitiker (m) Ulla Löfgren som ifrågasätter varför Sverige måste ha varg när djuret inte är utrotningshotat.

Bandidos
Nu på eftermiddagen kom domen mot den man med kopplingar till mc-gänget Bandidos som i höstas gick in på lokaltidningen Ystads Allehanda och med hot krävde ett stopp på skriverierna om MC-gängets etablering i trakten. Mannen friades eftersom Ystad tingsrätt anser att ord står mot ord. Trots friandet hoppas nu många Ystadbor att man sett slutet på en lång period av hot, oro och kriminalitet i skuggan av den organiserade brottsligheten. Vår reporter Erik Rosendahl har varit i Ystad Vi hör Håkan Jarborg, polismästare i södra Skåne.
Reporter Erik Rosendahl.

17.00-17.45

Socialdemokraterna och Vaxholmsdomen
Dumpade löner och försämrade arbetsvillkor blir följden av den så kallade Vaxholmsdomen som kom i slutet av förra året. Det har bland att den svenska fackföreningsrörelsen varnat för. Men det är inte bara här i Sverige som Vaxholmsdomen skapar oro Såväl i Danmark som i Irland används den som ett nytt argument för att säga nej till EU:s nya fördrag. nu kommer de kraven även från svenska socialdemokrater. Vi hör Göran Färm, (s) EU-parlamentariker och Bo Bernhardsson, (s) riksdagsledamot och Mona Sahlin, partiledare(s), samt vår EU-reporter, Susanne Palme.

Usavalet i Ohio
Imorgon inleds det som av många beskrivs som Hillary Clintons sista strid i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat. Då ska invånarna i de folkrika delstaterna Texas och Ohio gå till val. Industristäderna i Ohio har förlorat hundratusentals arbetstillfällen de senaste årtiondena det är där det avgörande slaget kommer att stå mellan Hillary Clinton och Barack Obama. Staden Youngstown var en gång centrum i den amerikanska stålindustrin. Nu kämpar staden för sin överlevnad.
Reporter är Daniel Alling.

Valet i ryssland
Dmitrij Medvedev tillträder presidentposten formellt om några månader och den nuvarande presidenten Putin kommer då att bli hans premiärminister. Men många undrar hur den här maktdelningen kommer att fungera i praktiken. För presidenten står självklart över premiärministern i den ryska författningen. Samtidigt är det få som tror att Putin kommer att ta order av sin forne skyddsling. Hör Sten Sjöström utrikesreporter.

Mormorsvandalisering
En ovanlig typ av skadegörelse florerar i södra Sverige, en del kallar det brodyrgraffiti andra talar om mormorsvandalisering, Ulrika Erdes är en konstnär som syr glada hälsningar i korsstygn på sätena i bussar och tåg runtom i Skåne och kallar sin aktion för ”offentligt broderi”.
Reporter är Lotta Malmstedt.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och 
Erica Dahlgren
Producenter:
Helena Giege och
Pia Diaz Bergner
helena.giege@sr.se pia.diazbergner@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".