Människosmuggling och stoppad medborgarrättsaktivist

Tisdag 4 mars

16.00-16.45

Sverige erkänner Kosovo
Drygt två veckor efter att Kosovo förklarade sin självständighet i förhållande till Serbien, beslutade Sveriges regering idag att erkänna Kosovo. Sverige blir därmed det 13:nde landet EU-landet som erkänner Kosovo. Utrikesminister Carl Bildt medverkar.

Rättegång om människosmuggling
Idag startar en gigantisk rättegång i Halmstad där över 30 personer ställs inför rätta misstänkta för att vara inblandade i människosmuggling. Förra veckan avslutades en stor rättegång i Göteborg. Men det är bara toppen på ett isberg, säger polisen. Går det att komma tillrätta med den omfattande, penningstinna människosmugglingen? Och vad händer om den fortsätter?
Medverkande är Hans Lippens, chef vid gränspolisen/Västra Götaland, Cecilia Wigström, (fp) riksdagsledamot, Marie-Jeanette Löfgren, reporter SR.

Våldet i Gaza
Under tiden som våldet trappats upp i Gaza har en samling kvinnliga politiker och aktivister samlats i Sverige. De kommer från både Israel och Palestina och är här för att diskutera fred och jämställdhet. Studio Etts Johan Lindahl har träffat Susie Becher är israelisk politiker och tidigare Knesset-ledamot och Tahani Abu Daqa, ungdoms-och idrottsminister för den palestinska myndigheten.

17.00-17.45

Medborgarrättsaktivist stoppad
Den iranska medborgarrättsaktivisten Parvin Ardalan stoppas från att ta emot Olof Palmepriset i Sverige för sin kamp för kvinnors rättigheter i Iran. I söndags tvingades hon av det flygplan som skulle ha fört henne från Teheran till Stockholm. Svenska UD har sen igår försökt ta reda på vad som egentligen låg bakom säkerhetstjänstens agerande. Kristina Hultman, journalist och Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (fp) deltar.

Norra Irak
I fredags drog sig den turkiska armén tillbaka efter en veckas strider mot PKK-fästen i norra Irak. Konflikten har gjort att flera hundra människor som bor i dessa gränstrakter, där striderna rasat, tvingats fly bort från striderna, och de vågar sig inte tillbaka av rädsla för nya strider. Reportage av Jan Andersson.

Papperlösa flyktingar
Sverige har flera gånger fått internationell kritik för att gömda flyktingar får betala dyrt för vård på svenska sjukhus. Frågan splittrar regeringspartierna, men ett förslag kan komma i vår. Under tiden fortsätter gravida kvinnor att föda sina barn i hemlighet. Men problemet är att barnen som föds här blir statslösa om inte föräldrarna söker upp hemlandets ambassad för att söka pass för dem. Reportage av Ann Tiberg och samtal med Sanna Vestin från Rädda Barnen.

Primärval i Texas och Ohio
Idag gäller det för Hillary Clinton att vinna något av de viktiga primärvalen i de folkrika delstaterna Ohio och Texas. Det här har beskrivits lite som en vinna eller försvinnadag, eftersom Barack Obama nu vunnit 11 delstater i rad. Frågan är om Hillary Clinton kan bryta segersviten? Ginna Lindberg, SR:s korrespondent och Erik Åsard, professor Uppsala universitet deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Maria Meschke och Linda Belanner
maria.meschke@sr.se linda.belanner@sr.se