1 av 6
2 av 6
Karin Wickström
3 av 6
Jörgen Huitfeldt
4 av 6
"Det räcker inte med kärlek", av Jenny Lexhed.
5 av 6
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.
6 av 6
Cecilia Uddén, här intervjuar hon en Ahmadinejadkandidat i Iran.

Skott mot åklagare, Iran, terrorlista, "Det räcker inte med kärlek" och melodifestivalen

Fredag 14 mars

16.00-16.45

Åklagaren
I natt besköts en lägenhet som ägs av en chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Mats Matsson är en av åklagarväsendets experter på kriminella MC-gäng. För några månader sedan framträdde han på en presskonferens, efter ett tillslag mot flera adresser i Skåne och Göteborg. Där flera bandidosmedlemmar misstänktes för att ha hjälpt skumma företag med att betala ut svarta löner.
Thomas Servin, underrättelsechef vid länskriminalen i Skåne och Sven-Erik Alhem, chef för åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö medverkar.

Iran
Reformvänliga kandidater har diskvalificerats, regimkritiker har tystats och ytterst få kvinnor ställer upp. Iran går till parlamentsval, men hur fritt blir ett val i en stat som i praktiken styrs av religionen? Och hur säkert sitter de konservativa krafterna med en president som får allt skarpare kritik för den misskötta ekonomin?
Cecilia Uddén, Korrespondent, Mehrdad Davishpour, Sociolog vid Sthlms universitet, Fataneh Farahane, Etnologiska institutionen och Maryam Yazdanfar, (s) Riksdagsledamot medverkar.

17.00-17.45

Tibet
Som ni hört i Ekot så har det rapporteras om skottlossning och till och med dödsfall, i Tibets huvudstad Lhasa. Polisbilar och butiker stacks i brand när hundratals invånare gav sitt stöd till de munkar som sedan i måndags fredligt demonstrerat mot det kinesiska styret av Tibet.
Louise Mattson, ordf Svenska tibetkommitten och Torbjörn Lodén, professor i Kinas språk och kultur medverkar.

Terrorlista
Nu växer kritiken mot FN:s terrorlista. Riksdagsledamöter från både regeringspartierna och oppositionenkräver nu att personer som förs upp på listan och får sina bankkonton frysta ska få rätt till domstolsprövning. Men regeringen är skeptisk och bland folkrättsjurister går meningarna isär.
Reportage av Susanne Palme.

Monas första år som partiledare
På måndag är det ett år sedan Mona Sahlin tog över som partiledare för socialdemokraterna. Hur har hon skött sig egentligen och på vilka sätt skiljer hon sig från tidigare socialdemokratiska partiledare?
Diskussion med Karin Pettersson, chefredaktör på Fokus, och Anders Jonsson, politik kommentator.

Samt ett reportage av Ann Tiberg.

En ny bok
”Det räcker inte med kärlek”, är titeln på en bok som kommer ut nu i dagarna. Det är berättelsen om en mammas växande insikt att hennes son inte är riktigt som andra barn. Och om hennes alltmer desperata kamp för att ändå ge honom bästa möjliga förutsättningar i livet. En kamp som till sist gör henne så utmattad att hon, mot sin vilja, blir patient i psykvården.
Samtal med Jenny Lexhed, författare och en av grundarna till företaget Talarforum.

Melodifestivalen
Och nu till helgens stora grej. Imorgon kommer flera miljoner svenskar att sitta framför tv:n för att titta på finalen i Melodifestivalen. Efter fyra delfinaler på olika håll i landet kommer det att avgöras vem som kommer att representrera Sverige i Eurovision Song Contest i Belgrad. Och Melodifestivalen har blivit så folklig att Nordiska museet vill ta reda på om man kan kalla det för en högtid.
Ulf Hamilton, projektledare för ”Projektet nya folkliga traditioner” på Nordiskamuseet medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
Producenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se
towe.matre@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista