1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Afghanska pojkar, mars 2008
5 av 6
David Trimble.
6 av 6
Kosovska Mitrovica, Kosovo, Måndag 17 mars, 2008.

Afghanistan, Nordirland, nyckelupproret, Tibet och börsoro i USA

Måndag 17 mars

16.00-16.45

Amerikansk ekonomi
Dollarn hamnade under 6-kronorsnivån och världens börser har fallit. efter det att den amerikanska centralbanken igår gick in och stödköpte investmentbanken Bear Sterns tillsammans för att undvika en finansiell kris i USA samtidigt som centralbanken. Medverkar gör Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB-banken.

Afghanistan
Kvinnovåld, självmordsbombare, korrupta krigsherrar och extremister, nyheterna från Afghanistan är ofta dystra. Men finns det ett annat Afghanistan, som andas mer hopp och framtidstro?
SR:s Nils Horner rapporterar från Kabul och Sten Sjöström från Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
De rapporterar om sina intryck och resonerar tillsammans med gäster om både hot och möjligheter i dagens Afghanistan. Medverkande i programmet är Anders Fänge, chef, Svenska afghankommittén i Kabul, Djami Ferdous, afghansvensk entrepenör, Susanne Wik, arkeolog, Agakhanstiftelsen, Torbjörn Larsson, överste, svenska basen, Eva Joelsdotter-Berg, SIDA och Sultan Safi, läkare.

17.00-17.45

Tibet
Hundratals människor har dödats av i Tibet sedan demonstrationerna mot det kinesiska styret av Tibet inleddes i måndags i förra veckan. Och just nu har människor samlats runt om i världen för att visa sin solidaritet med det tibetanska folket. Vår reporter Maria Ridderstedt finns på plats utanför Folkrepubliken Kinas ambassad.

Nordirland
På fredag är det tio år sedan fredsöverenskommelsen ”Good Friday Agreement” tillkom, det avtal som la grunden till det vi ser idag i den brittiska provinsen Nordirland, nämligen en lugnare tillvaro och med ett fungerande regionalt parlament. Vår korrespondent har träffat David Trimble, en av männen bakom avtalet numera lord i det brittiska överhuset. För tio år sedan belönades han med Nobels fredspris.
Reportage av Maria Eksedler.

Civilingenjörer
Det utbildas för få civilingenjörer i Sverige och med dagens utbildningstakt kommer det inom ett par år saknas tusen nyutexaminerade teknologer om året. För att väcka det teknologiska intresset bland landets gymnasieelever bjuder Lunds universitet varje vår in till en föreläsningsodyssé i de naturvetenskapliga ämnena. Vår reporter Erik Rosendahl åkte till Lund och följde med några skånska gymnasister på besök i Lund.
Reportage av Erik Rosendahl.

Nyckelupproret
Nyköpingsbor har sedan en månad tillbaka skramlat med nycklar för att överrösta nazister och andra högerextrema som håller torgmöten på lördagar. Nyckelprotesten har samlat allt fler nyköpingsbor. I lördags var det över 300 personer som till slut drev nazisterna på flykt.  Med oss har vi Östen Johansson som varit med och skramlat med nycklar på torget i  Nyköping.

Mitrovica
Den serbiska, norra delen av staden Mitrovica har under morgonen och förmiddagen skakats av de våldsammaste upploppen sedan Kosovo deklarerade sin självständighet i slutet av februari. Oron bröt ut sedan FN-poliser och soldater ur den Natoledda fredsbevarande Kfor-styrkan tidigt i morse slagit till mot den domstolsbyggnad som i tre dagar varit ockuperad av serber. Ockupanterna hade krävt att få återta de domstolar som överlämnades till FN för snart tio år sedan. Vi hör Christina Gustafsson, utrikeschef och Bo Pellnäs, pensionerad överste.

Programledare: Ami Hedenborg, Nils Horner och Sten Sjöström
Producenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".