1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Voice of Tibet
5 av 5
Dalai Lama

Hepatit C-smitta och oroligheterna i Tibet

Tisdag 18 mars

16.00-16.45

Vart tog bankkrisen vägen?
Efter oron på världens börser igår vände det uppåt idag; både på Stockholmsbörsen och andra europeiska börser. Anledningen är bland annat att två stora amerikanska investmentbanker visat på ett bättre resultat än vad marknaden förväntade.
Analyser av Ekots ekonomikommentator, Christer Hillbom och Daniel Alling, Sveriges radios New York-korrespondent.

Många smittade av Hepatit-C utan att veta om det
Tusentals svenskar kan gå omkring med Hepatit C-smitta i kroppen efter att ha smittats vid blodtransfusion. Utan att veta om det. I 15 år har sjukvården känt till hur det är, men inte försökt spåra de som faktiskt är smittade. Nu har en informationskampanj dragits igång i Västra Götaland och Halland. De uppmanar nu i annonser, foldrar och affischer: ”Fick du blod 1965 till 1991? Då bör du testa dig för Hepatit C”.
Men frågan om Hepatit C-smitta är infekterad. Förra året kom socialstyrelsen med rekommendationer om vilka personer som aktivt ska sökas upp och testas. Det är nästan tio år efter vi fick en effektiv behandling. Varför har det dröjt så länge? Och varför söker sjukvården bara upp en del och inte alla?
Martin Lagging, infektionsläkare och virolog, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Ann Söderström, chef Smittskyddsenheten Västra Götaland, Anders Tegnell, socialstyrelen, och Helene Andersson, anhörig medverkar.

Ny regering i Belgien
På torsdag är det tänkt att Belgien äntligen ska få en definitiv regering. Sedan tre månader tillbaka styrs landet av en övergångsregering, sedan försöken att bilda regering misslyckats ända sedan valet i juni förra året.
Men många belgare börjar tröttna på politiken och förväntningarna på den nya regeringen är inte allt för högt ställda.
Reportage av Stefan Winiger.

17.00-17.45

OROLIGHETERNA I TIBET

Vem är Dalai Lama?
Vi ska tala om det oroliga läget i Tibet och bland exil-tibetaner i Kina. Kinas premiärminister Wen Jiabao anklagade idag Tibets religiöse och politiske ledare Dalai Lama för att ligga bakom upploppen. Dalai Lama själv uppmanade idag tibetaner och kineser att leva sida vid sida. Han sa också att han är beredd att lämna det politiska ledarskapet om våldet inte upphör.
Med oss finns Jan Bärmark, praktiserande buddist och professor i vetenskapsteori och Ulrika K Engström, frilansjournalist och fd Kinakorrespondent för Svenska Dagbladet. 

Voice Of Tibet
Det är svårt för innevånarna i Tibet att få information om vad som händer i landet, och det blir särskilt svårt när det blir oroligt. Den enda icke-kinesiska radiostation som sänder över Tibet är Voice Of Tibet. Via kortvåg och internet.
Anton Karis tog kontakt med radiostationen som bland annat finns i Norge.

Att tala med Kina om mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter står alltid på programmet när svenska politiker träffar kinesiska. Men vad säger svenskarna konkret och hur tas det emot av de kinesiska värdarna?
Vi hör Lars Danielsson, ambassadör och tidigare statssekreterare (s).

Klondykestämning i Avesta
Vi ska till Bergslagen, där nyheterna tidigare ofta präglats av arbetslöshet och en befolkning som flyttat därifrån.
Men nu råder det framtidstro igen, och många nya jobb skapas. I Avesta förbereder just nu den finländska ståltillverkaren, Outokompu, Sveriges största investering i stålindustrin i modern tid. Något som kan ge uppemot 2.000 nya jobb på järnverket under uppbyggnadsskedet.
Reportage av Lars Ekelöf.

Papperslösa och vården
Flera tusen, kanske 10.000-tals, människor lever idag utan tillstånd i Sverige. Det handlar om flyktingar som fått avslag på sin asylansökan och s.k. papperslösa, som inte ens sökt asyl. De lever här utan rättigheter till subventionerad sjuk- och tandvård, vilket kritiserats av både FN och andra internationella organisationer. Regeringen är splittrad. Bara kristdemokraterna och folkpartiet tycker att alla i Sverige ska ha samma vård.
Hör Fredrick Federley (c), ledamot i Riksdagens Socialförsäkringsutskott och Eva Nilsson Bågenholm, ordförande Sveriges Läkarförbund.

Programledare:
Monica Saarinen och
Annika H Eriksson

Producenter:
Magnus Westberg och
Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista