1 av 4
2 av 4
Jörgen Huitfeldt
3 av 4
Te hemma hos en faster.
4 av 4
En kvinna häller champagne i ett champagneglas.

Migrationsdomstolarna, homosexuella i Teheran, Champagne och bloggar

Skärtorsdag 20 mars

16.00-16.45

USA
Om den utdragna kampen inför presidentvalet. Samtidigt som demokraternas två presidentkandidater slåss till sista blodsdroppen kan republikanernas enda kandidat John McCain i lugn och ro förbereda sig inför det avgörande slaget i november. Just nu utnyttjar han tiden till en rundresa i mellanöstern och Europa. Men frågan är om han vinner eller förlorar på att att sitta på läktaren medan demokraterna gör upp.
Ginna Lindberg, Washingtonkorrespondent medverkar.

Migrationsdomstolarna
Det har gått två år sedan utlänningsnämnden lades ner och tre nyinrättade migrationsdomstolar tog över överprövningen av Migrationsverkets beslut. Meningen var att det nya systemet skulle öka öppenheten och tydligheten i asylprocessen. Men hur har det egentligen blivit med rättssäkerheten för de asylsökande? Hur fungerar det nya domstolsförfarandet i praktiken? Vad tycker de som jobbar med överprövningen och vad tycker migrationsministern?
Hans Bredberg, advokat, Kerstin Hardgren, migrationsdomstolen i Malmö, Alexandra Popovic, doktorand i juridik, Lunds universitet, Tobias Billström, migrationsminister och David Veisland, asylgruppen medverkar.

Homosexuella i Teheran
Villkoren för homosexuella i Iran ska det handla om nu: Förra veckan beslutade den brittiska regeringen att ompröva ett avslag på en asylansökan från en ung iranier - 19-årige Mehdi Kazemi. Detta efter att hans före detta pojkvän hade avrättas i Iran. Homosexualitet är förbjudet i den islamiska republiken. Och när president Ahmadi-nej-ad i USA fick en fråga om homosexualitet, påstod han att det inte finns några homosexuella i Iran. Men enligt den tidigare brittiska policyn var det ingen fara för homosexuella i Iran så länge de var diskreta med sin läggning. En policy som nu alltså kan komma att ändras.
Av hänsyn till medverkandes säkerhet har vi fingerat deras namn i det här reportaget.
Reportage av Cecilia Uddén.

17.00-17.45

Arboga bloggar
Bloggar har spelat en stor roll i mediernas bevakning av morden på två små barn i Arboga. Såväl den knivhuggna mamman, som hennes nye man och barnens pappa har fått se gamla citat från sina bloggar som första nyheter i kvällstidningarna. Idag blev det dessutom känt att barnens pappa som inledningsvis själv var misstänkt nu står helt fri från misstankar.
Anna Ekelund, frilansjournalist, Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, Pär Ström, debattör i integritetsfrågor medverkar.

Chikitita på besök i Bagdad
Fem år efter den amerikanska invationen av Irak är läget i landet instabilt. Många irakier har flytt, andra har nöjt sig med att flytta till mindre osäkra platser inom landet. Förra året hade vi kontakt med en kvinna i Bagdad, som skrev egen blogg under signaturen Chikitita. Det har nu gått sju månader sedan hon lämnade Bagdad. Då satt hennes bror fortfarande fängslad efter att ha angivits som misstänkt terrorist. Just nu är Chikitita tillbaka i Bagdad för att hälsa på släkt och vänner. Den första hon träffade var brodern som nu är fri och studerar på universitetet.
Reportage av Anton Karis.

Skärtorsdagen
Det är skärtorsdag och i Studio ett ska vi nu ska ägna oss en stund åt hur påskfirandet ser ut på olika håll. För det är inte alla som nöjer sig med att måla ägg och äta godis nämligen. Först ska vi till västkusten och Strömstad. Redan kvart i fem i morse kom de första norrmännen dit för att fira vad de kallar ”stora rennardagen”. Polisen räknar med att 10-15.000 från vårt västra grannland kommer invadera stan idag för att köra bil i kortege och dricka hejdlöst mycket sprit.
Lasse Wieslander, Radio Väst, Kjell Albin Abrahamson, korrespondent och Christer Fridén, korrespondent medverkar. 

Champagne
Och nu till fest och glädje. Champagne är drycken som ständigt slår nya försäljningsrekord. Suget efter lyx och bubbel tycks vara stort runt om i världen. Därför har de franska myndigheterna beslutat att utvidga distriktet och godkänna fler vinodlare, som får skriva ”Champagne” på sina flasketiketter. Det är en lång administrativ process, som kommer att ta många år till, men nu har i fall de kommuner pekats ut som har dragit en vinstlott.
Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén åkte dit.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Elin Lemel
Producenter:
Magnus Westberg och Tona Ishaq
magnus.westberg@sr.se
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".