1 av 4
2 av 4
Jörgen Huitfeldt
3 av 4
Annika H Eriksson
4 av 4
Barnmorskorna på Karolinska Universitetssjukhuset

TV-dokumentärer, GBS och platina

Tisdag 25 mars

16.00-16.45

Avgifter i skolan
Rädda Barnen kräver att grundskolan ska bli helt avgiftsfri.  Det är den egentligen redan, men enligt skollagen finns utrymme för vad som kallas ” en obetydlig kostnad för eleverna.” , något som tolkas väldigt olika från skola till skola. Och även den möjligheten vill Rädda Barnen nu alltså ta bort.
Vi har med oss Marie Söderqvist, skribent och debattör på Expressen och Rosanna Dinamarca, skolpolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Realityserier från arbetsplatser
För tio år sen var det dokumentärserier som Sjukhuset och Skolan. Sen kom realityserierna Livräddarna, Kustbevakarna och klass 9A - och nu startar ännu en - ”Barnmorskorna”.

Vad är det som fascinerar med de här teveserierna från våra arbetsplatser?

Hur väl stämmmer de med verkligheten? Vilken bild är det egentligen som förmedlas? Och vad skapar det för förväntningar på olika yrkesroller?

Medverkar gör: Patrick Bratt, producent och projektledare bakom Barnmorskorna, Anders Berggren, filmare, Leif Furhammar, filmprofessor och TV recensent, Anette Beijer, från Titan television, Eva Nordlund, barmorska som medverkar i SVT, David Bengtsson, som var med i Kustbevakarna på Kanal 5 och Lars-Göran Friberg, läkare, Drottnings Silvias barnsjukhus.

17.00-17.45

Upprörda känslor i Bergsjön
I fredags sköts en 26-årig man till döds i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Flera av de fotografer och reportrar som åkte dit för att skildra det som hänt blev slagna och hotade av upprörda invånare.
Några av dem fick dessutom sin utrustning stulen eller förstörd på platsen.
Med oss har vi Peter Holländare, frilansfotograf som blev attackerad i Bergsjön, Anna Johansson (s), ordförande i stadsdelsnämnden Bergsjön och Fateme Zohari, boende i Bergsjön.

 

GBS- Grupp B-streptokocker
Den vanligaste orsaken till att nyfödda barn får en allvarlig bakterieinfektion är något som kallas för GBS eller Grupp B-streptokocker. Varje år drabbas runt 120 barn och fem av dem dör. Smittan överförs från mor till barn vid förlossningen, i vissa fall även under graviditet, och i många länder screenas alla gravida kvinnor och de som bär på GBS får antibiotika vid förlossningen.
Men i en stor studie som socialstyrelsen publicerar idag framgår att Sverige inte ska göra så.
Reportage av Anna Ivemark och uppföljande samtal med Ulrika Slottner, som förlorat ett barn på grund av GBS och Stellan Håkansson, barnläkare som lett Socialstyrelsens arbetsgrupp.

Sydafrikanskt platina
Sydafrika är en av världens ledande producenter av platina, en metall som bland annat används i fordonsindustrin för katalysatorer till avgasrening. Också Volvo, Scania och Saab köper den från Sydafrikanska ”Anglo Platinum” som är världsledande på marknaden.
Men gruvdriften tvingar bort många fattiga från den mark där de bott i flera generationer.
Enligt en ny rapport från hjälporganisationen Action Aid, bryter ”Anglo Platinum” mot sydafrikansk lag. Och de företag som handlar med bolaget bryter mot de etiska koder de har skrivit under.
Vår korrespondent, Margareta Svensson, har besökt några av dem som drabbats i Limpopoprovinsen.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Annika H Eriksson

Producenter:
Magnus Westberg och
Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se  linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista