1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Gudrun Schyman, FI.
4 av 5
Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande.
5 av 5

Flykt från fackförbunden, Ålesund, tortyrliknande förhör, hedersvåld och Nordpolen Maraton

Onsdag 26 mars

16.00-16.45

Ålesund
Ett halvt dygn har gått sen husraset i norska Ålesund. Fem människor saknas fortfarande och två skadade vårdas på sjukhus. Dessutom brinner det i resterna av sexvåningshuset eftersom det finns en stor läckande gastank med det mycket brandfarliga ämnet propan där.
Björn Tömmerdal, kommunordförande i Ålesund och Thomas Eliasson, Berggrundsgeolog SGU medverkar.

Fackförbunden
Förra året var det svartaste i fackförbundens historia i Sverige. Över 180 000 personer lämnade de tre största förbunden och det största raset drabbade LO.
Varför flyr medlemmarna facket och vad kan fackförbunden göra för att locka tillbaka sina medlemmar?
Eller är det bara så att facket har spelat ut sin roll som en företrädare för kollektivet?
Sture Nord, TCO:s ordf, Wanja Lundby Wedin, LO:s ordf, Eva Nilsson Bågenholm, ordf Läkarförbundet och styrelseledamot SACO, Fredrik Federley, (c) Riksdagsledamot, Anders Kjellberg, Lunds universitet, samt Ali Hussein och Desiré Blomqvist, McDonalds i Göteborg medverkar.

17.00-17.45

Tortyrliknande förhör
Tortyrliknande förhör med skenavrättningar förekom under Operation Artemis i Kongo där den svenska topphemliga specialstyrkan SSG och fallskärmsjägare deltog i en fredsbevarande insats 2003. Sveriges television har granskat ett fall av förnedring och skenavrättning av en ung man, som försvarsmakten hemlighållit i nästan fem års tid. 80 svenska elitsoldater ingick i operationen och ingen av dem ska ha ingripit fast de såg och förstod att en fånge utsattes för tortyr.
Ulf Henriksson, överste, Stefan Ryding Berg, Försvarsmaktens chefsjurist, Fredrik Laurin, reporter SVT medverkar.

”Välfärdsbilder”
Under 1900-talet visades mer film utanför biograferna än inuti dem. Den som vill kan studera hur den svenska välfärden sett ut och skildrats, ska titta på beställningsfilmer, skolfilmer och all smalfilm som finns i svenska hem. Nu har Statens Ljud och Bildarkiv gjort en sammanställning i en bok kallad ”Välfärdsbilder” Svensk film utanför biografen.
Anton Karis träffade Pelle Snickars som hållit i trådarna.

Hedersvåld
Debatten om det så kallade hedersvåldet har varit livlig den senaste tiden. En orsak till det är SVT-serien ”Kungamordet” som avslutades nyligen. I centrum för handlingen finns två exempel på hur mäns våld mot kvinnor kan se ut. I det ena fallet är det en högt uppsatt svensk politiker, som regelbundet slår sin fru. I det andra en ung invandrartjej som utsätts för ett mordförsök av sin egen släkt, efter att ha förälskat sig i samme svenske politiker. Finns det någon avgörande skillnad mellan de här två exemplen? Eller är de bara olika uttryck för samma kvinnohat?
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ och Maria Hagberg, ordförande för nätverket mot Hedersrelaterat våld och dessutom medlem i Gudrun Schymans parti medverkar.

Skalv och ras stänger tyska gruvor
I Saarland i Tyskland pågår kampen om stenkolsbrytningen, en urgammal näring i den delen av Tyskland, på franska gränsen. Men det är inte som man kan tro i första hand en miljöstrid. Nej, gruvbrytningen har orsakat jordbävningar. Och ett kraftigt skalv för en månad sen fick delstatsregeringen att ta det drastiska steget att tills vidare förbjuda gruvdriften. Och medan debatten om gruvorna och framtiden nu rasar i Saarland, så har de 3600 gruvarbetarna inga jobb att gå till. Men till grinden utanför gruvan i Ensdorf kommer ändå många arbetare varje dag.
Reportage av Per Eurenius.

Nordpolen Maraton
Om världens absolut kallaste Maraton, ett maraton som inte går på land utan på fruset vatten, Nordpolen Maraton. På Svalbard sitter maratonlöparen Christer Klingspor och väntar på att vädrets makter ska tillåta honom och hans 25 medtävlare att flyga till Nordpolen. Egentligen skulle loppet gå just idag, men på grund av väderförhållandena så kan för tillfället inte det ryska plan som ska ta de tävlande till Nordpolen landa där.
Christer Klingspor, maratonlöpare medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Ami Hedenborg
Producenter: Karin Wickström och Towe Cho Matre
karin.wickstrom@sr.se
towe.matre@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".