1 av 5
2 av 5
3 av 5
Agneta Furvik
4 av 5
5 av 5
Miljöpartiets Mikaela Valtersson och migrationsminister Tobias Billström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hemlösheten i Sverige och den svenska arbetsmarknaden

Torsdag 27 mars

16.00-16.45

Nya regler för arbetskraftsinvandring
Det ska bli lättare för människor utanför EU att komma till Sverige för att arbeta. Regeringen och miljöpartiet har idag lagt fram ett gemensamt förslag om ökad arbetskraftsinvandring, enligt förslaget ska det räcka med ett konkret jobberbjudande för att en medborgare från ett icke-EU-land ska kunna få arbetstillstånd i Sverige. Luciano Astudillo (s) ledamot i arbetsmarknadsutskottet debatterar med Mikaela Valtersson (mp) gruppledare för miljöpartiets riksdagsgrupp.

Hemlöshet
För ett år sedan lanserade regeringen sin strategi mot hemlösheten i Sverige. En höjning av ambitionsnivån, en tydlig inriktning och ett brett angreppssätt skulle garantera alla tak över huvudet. Men fortfarande duggar larmrapporterna tätt, människor fryser ihjäl, barn vräks fortfarande och de hemlösa blir fler och yngre. Är det bostads eller socialpolitiken som ska lösa hemlösheten, eller har hemlösheten kommit för att stanna för gott i Sverige? Medverkar gör bl a Lennart Thübeck, tidningen Aluma Malmö, Birthe Wallin Rudolw, Stadsmissionen Malmö, Magnus Lindberg, mobila teamet Malmö, Chatrine Pålsson (kd), riksdagsledamot socialutskottet.

17.00-17.45

Oroligt i Irak
Hårda strider har brutit ut i Basra. Oroligheterna har också spridit sig i landet, i Bagdad har minst 50 dödsoffer krävts. En granat exploderade nära Saddams Husseins tidigare palats. Svenskirakiern Thair Ismail berättar varför oroligheterna blossar upp just nu.

Presidentvalet i Zimbabwe
Frågan inför valet på lördag är om någon av de båda utmanarna kommer att få ihop tillräckligt med röster för att peta Mugabe från presidentposten. Få tror det eftersom valrörelsen inte ger kandidaterna rätt att kampanja på lika villkor och eftersom riggning har förekommit vid tidigare val. Men hoppet om en förändring finns där inte minst hos många exilzimbabwier. Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent rapporterar från gränsstaden Musina och Jacob Chikuhwa, författare är också med.

Svensk arbetsmarknad
Regeringens jobblinje ” det ska alltid löna sig mer att jobba än att försörjas av bidrag”, går nu in på sitt andra år. Vägen till framgång för den politiken har kantats av ilska från facket för dyrare a-kassa, hårda debatter med oppositionen om tuffare krav på sjuka och arbetslösa och reträtter från tidigare vallöften. Den som faller ur sjukförsäkringen efter två och ett halvt år ska kunna få ett så kallat resursjobb i stället för att förtidspensioneras. Därmed fyller regeringen på den redan långa listan av specialstöd för dem som har extra svårt att få ett jobb. Irene Wennemo, Näringsplitisk chef på LO och Karin Ekenger, arbetar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv deltar. 

Framtidskontrakt
Hur vill du ha det på äldre dagar? Det kanske du vet redan nu. Men när tiden är inne kanske du är oförmögen att berätta det. Då kan ett Framtidskontrakt vara lösningen. Ett dokument du skriver när du fortfarande är pigg, som talar om hur du vill ha det när du själv mist förmågan att förmedla dina önskemål. Agneta Johansson reporter.

Programledare: Annika Östman och Agneta FurvikProducenter: Maria Meschke och Erik Rosendahl
maria.meschke@sr.se erik.rosendahl@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista