1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Per Eurenius
4 av 4
Filmen bygger på författaren Khaled Husseinis succéroman, som har samma namn som filmen.

Geert Wilder, Vänstervindar i Tyskland, Vetlanda, "Flyga drake" och Jurij Lederman

Fredag 28 mars

16.00-16.45

Geert Wilder
Det ska handla om den islamkritiska filmen ”Fitna”, som betyder oenighet på arabiska och som kan ses på internet sen igårkväll. Upphovsmannen bakom filmen är den kontroversielle högerpolitikern Geert Wilders från Nederländerna, som tidigare velat förbjuda Koranen eftersom han anser att den är fascistisk. Filmen väckte våldsamma protester redan innan den offentliggjordes bland annat i Afghanistan och Iran.
Hans Magnusson, ambassadör i Nederländerna.

Tyskland
Den tyska ekonomin går på högvarv ändå växer fattigdomen i Tyskland. Och då våras det för Oskar, den tyske vänsterledaren Oskar Lafontaine. Hans parti spelar skickligt på missnöjet med Angela Merkels regering. Och de som försöker ignorera Oskar måste nu tänka om.
Missa inte Studio Ett om de nya vänstervindarna i Tyskland med Sveriges Radios korrespondent Per Eurenius direkt från Berlin.
Stephan Schütze, affärsman, Andreas von Beckerath, Svenska ambassaden i Berlin och Josefin Janert, Frilansjournalist i Berlin medverkar.

17.00-17.45

Vetlanda
Pappan i Vetlanda som dömdes till rättspsykiatrisk vård för hundratals våldtäkter på sin minderåriga dotter, får även i fortsättningen ha vårdnaden av henne. Det framkom idag efter att Vetlanda-posten tagit del av en sektretessbelagd utredning från Vetlanda kommun. Beslutet innebär att kommunen inte kommer att väcka frågan om vårdnadsöverflyttning.
Johan Strand, som är flickan, som i media kallats Louises, juridiska ombud och Ingvor Gunnarsson, regionchef SIS i södra sverige och som har lång erfarenhet av att jobba inom socialtjänsten och träffa barn som vårdas enligt LVU medverkar.

”Flyga drake”
I kväll har filmen Flyga Drake premiär. Den handlar om överklasspojken Amir och den jämnårige Hassan, vars far jobbar som tjänare åt Amirs far. Amir och Hassan kommer från två olika etniska grupper. Amir är pashtun som är det vanligaste folkslaget i Afghanistan, och Hassan är hazar, en folkgrupp som utsatts för svår förföljelse. Pojkarna är bästa vänner som små, men Amir sviker kompisen Hassan.
Reportage av Anna Ivemark, som sett filmen med tre afghaner som bor här i Sverige.

USA
Där det är lite av vänteläge i kampen om vem som ska bli dom amerikanska demokraternas kandidat till presidentvalet i november. Demokraternas nästa primärval hålls först den 22 april. Men mycket pågår i kulisserna. Påtryckningar på Hillary Clinton att hon ska dra sig tillbaka.
Daniel Alling, radions korrespondent i New York.

Isländska banker
Rekordhöga räntor, fallande börs, osäker valuta och banker på konkursens brant. Det är den vanligaste bilden av den isländska ekonomin i dag. Efter stora framgångar under 2000-talets första hälft, kommer nu ett rejält bakslag i de isländska företagens och bankernas expansion ut i världen. Ett nutida vikingatåg har många kallat erövringarna och det ligger en del i det. För det är delvis just den gamla isländska kulturen som har gjort framgångarna möjliga tror Finnur Oddsson på den isländska handelskammaren.
Reportage av Christer Fridén.

Fredagsgästen
Vi ska förflytta oss till 1968, året som kanske mest förknippas med studentuppror i Paris och kårhusockupationen här i Stockholm. Men det var också året då tillvaron för den lilla judiska befolkningen i Polen blev så illa, att det stora flertalet av dem tvingades fly därifrån. Ungefär 20.000 polska judar emigrerade, några av dem till Sverige.
Jurij Lederman, regissör och skådespelare medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Per Eurenius
Producenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se
towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista