1 av 5
Li Hellström
2 av 5
3 av 5
Anna Burén
4 av 5
5 av 5
Hornsgatan, Stockholm.

Dålig stadsluft, asbestskador, Kina, Turkiet, Aids, och Tibetdemonstration

Måndag 31 mars

16.00-16.45

Valet i Zimbabwe
Fortfarande är det väntan som präglar Zimbabwe efter valet. Inget resultat har kommit från valkommissionen ännu men oppositionspartiet MDC hävdar att deras presidentkandidat Morgan Tsvangirai har fått 60 procent av rösterna hittills, mot Robert Mugabes 30. Enligt valkommissionen är det jämnt mellan ”MDC” och Mugabes ”Zanu PF” efter att 24 mandat har fördelats. Vi hör Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikestalesman och Vincent Dahlbäck från Ekot, tidigare Afrikakorrespondent för SR.

Urusel stadsluft
Luften i många svenska städer är så dålig att tusentals dör en för tidig död. Enligt Naturvårdsverket kommer miljömålen för farliga ämnen som kvävedioxid vara svåra att nå om inte radikala åtgärder vidtas.
Människor som utsätts för den dåliga luften riskerar att drabbas av både hjärtsjukdomar, astma och lungcancer. Ny forskning visar på allt starkare samband.
Vad ska då göras för att människor inte ska behöva dö av dålig luft i Sverige? Och hur ska det gå för barnen, de som påverkas särskilt mycket eftersom att deras lungor inte är färdigutvecklade? Medverkar gör bland annat Irina Enbuska, förälder i Umeå, Bertil Forsberg, docent på Yrkes och miljömedicin Umeå Universitet, Lena Karlsson Engman, (s) ordf. Miljö och hälsoskyddsnämnden i Umeå och Andreas Nouttaniemi, från aktionsgruppen Klimax och Claes Västerteg, riksdagsman (c).

Ryoichi Sasakawa
Den japanske fascisten Ryoichi Sasakawa dekorerades 1987 med en svensk medalj, som egentligen inte kan gå till en utländsk medborgare som Sasakawa. Medaljen var ett försök att tillfredsställa Sasakawas ärelystnad och visar hur långt dom svenska grundarna av den skandinaviska Sasakawa-stiftelsen var beredda att gå i syfte att få den stora pengadonationen till Sverige.
Reportage av Kristina Hedberg.

17.00-17.45

Kinesiska Sigtuna
I Kina uppmuntrar myndigheterna en massiv urbanisering. Inom de närmsta åren väntas hundratals miljoner människor flyttas från landsbygden in till städerna för att kunna få bättre liv där. I största staden Shanghai, som redan idag har runt 20 miljoner invånare, experimenteras med olika slags stadsplanering och arkitektur. Några mil utanför centrum har man också byggt en ”Nordisk stad” en enklav avsedd för välbärgade kineser, även om runt 10 procent av köparna är utlänningar. En inspirationskälla för den ”Nordiska staden” var svenska Sigtuna.
Reportage av Nils Horner.

Aidssmittade
Under förra året rapporterades 71 nya fall av aids i Sverige, visar en färsk rapport från Smittskyddsinstitutet. Det är det högsta antalet sedan 1996. Dessutom har en stor andel inte ens vetat om att de är hiv-smittade. Vad säger det här om vår attityd till hiv/aids? Har vi slutat tro att sjukdomen är farlig? Samtal med Anders Blaxhult, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Asbest
Varje år dör drygt 100 personer i lungsäckscancer. En cancer som främst drabbar de som har haft kontakt med asbest. 1982 förbjöds asbest i Sverige men trots det slarvas det fortfarande med asbesten. Det hävdar en av Sveriges ledande asbestexperter Bengt Kristenssen. Och han varnar för att asbesten även i framtiden kommer att skörda offer om inte slarvet upphör. Reportage av Katarina Gunnarsson. Samtal med Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert vid Svenska byggindustrier.

Turkiet
I Turkiet beslutade författningsdomstolen i dag att domstolen ska ta upp frågan om det regerande AKP-partiet kan förbjudas. Dessutom ska domstolen avgöra om premiärministern och presidenten ska stängas av från politisk verksamhet under fem år. Samtal med Ingmar Karlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul.

Tibetdemonstration
Idag hålls en solidaritetsmanifestation världen över för att få bort fackelrutten genom Tibet. Idag anledde elden till Peking och kommer till Tibet den nittonde juni. Planerna är att facklan skall transporteras upp på Mount Everest. Manifestationen genomförs för att få upp världens ögon för att man använder sig av Tibet för en marknadsföring av OS. När ordförandelandet samtidigt genomför övergrepp i Tibet och delar av västra Kina. Vår reporter Anna Ivemark är på plats på manifestationen på medborgarplatsen i Stockholm.

Programledare:
Li Hellström och Anna Burén
Producenter: Karin Wickström och Agneta Kellgren
karin.wickström@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".