1 av 5
Biografen Roy Fårösund, Gotland.
2 av 5
Annika H Eriksson
3 av 5
4 av 5
5 av 5
OS-ringarna som rökringar mot blå himmel på OS-invigningen i Los Angeles, 1984.

Inför OS i Kina, Tibet, Kanerva, slut med bio i Fårösund? och "Buenos Aires 1977"

Tisdag 1 april

16.00-16.45

Minister avgår
Finlands utrikesminister, Ilkka Kanerva, avgick idag som en följd av skandalen kring de sms han skickat till en erotisk dansös. Utrikesministern är sjukskriven och alla hans möten har inställts. För bara två år sedan var Kanerva inblandad i en liknande skandal och då lovade han att det inte skulle upprepas. Men nu är alltså beskedet att han ska avgå.
Ville Niinistö, riksdagsledamot för finska gröna förbundet och som forskat i politisk historia vid Åbo universitet.

 

Bojkott eller inte?
Trycket mot Internationella olympiska kommittén hårdnar från idrottare och andra efter de senaste dagarnas oro i Tibet. Allt fler röster höjs nu bland annat för en bojkott av OS-invigningen i Peking. Före detta justitieminister Tomas Bodström (s) vill att Sverige ska hoppa över invigningen och liknande ceremonier kring OS och enbart delta i de idrottsliga delarna.
Men vilket ansvar har idrottsrörelsen för mänskliga rättigheter? När har en bojkott av idrottsevenemang gett positiva resultat? Och vilken roll har sportjournalister? Hur ska de agera?
Medverkar gör Yannick Tregaro, tränare, Marie Carlsson, kinavetare Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet, Linn Olsson, sportkrönikör Göteborgs-Posten, Jonas Arnesen, sportjournalist Svenska Dagbladet, Frida Johansson Metso, Liberala Ungdomsförbundet.

Tibet
Igår anlände OS-facklan till Peking. Under facklans resa från Grekland till Kina så har protesterna höjts mot hur värdlandet Kina behandlar den tibetanska befolkningen i Tibet. Demonstranter i Tibet och även exiltibetaner i Nepa, har hårdfört slagits ner av den lokala polisen. Studio Ett har träffat en lama och exiltibetan när han besökte ett yogacentrum i Malmö.
Reportage av Mikael Funke.

17.00-17.45

Apoteket
Idag presenterade Apoteksmarknadsutredningen sitt delbetänkande över hur receptfria läkemedel ska få säljas på andra platser än apoteket. Utredaren Lar Reje föreslår bland annat att regeringen ska ge Läkemedelsverket i uppdrag att bestämma vilka läkemedel som ska få säljas och att det bara behövs en anmälan från tex en bensinstation eller hotell för att få sälja receptfria läkemedel. Förslagen föreslås träda i kraft om ett år, 1 april 2009.
Inger Erlandsson, professionsutvecklare Sveriges Farmacevtförbund, även apotekare och Carina Jansson, Farmaciförbundets ordförande medverkar. 

Behandlingen av Irakier i Grekland
Grekland har blivit mycket kritiserad för sitt sätt att ta hand om asylsökande flyktingar. Vi åkte till Aten och träffade flera flyktingar som lever i misär.
Reportage av Janne Andersson.

Samt debatt i studion, mellan Vänsterpartiets Kalle Larsson och Michael Cederbratt (m).

Slut med bio i Fårösund?
I sommar är den tyska regissören Margarethe von Trotta internationell gäst vid den årliga Bergmanveckan på Fårö. Kanske är biografen Roy i Fårösund då stängd. Nu är den i alla fall till salu. Det är inte bara bensinmackarna som plockar in skyltarna på landsbygden. Biograferna går en oviss framtid till mötes, så också Roy i Fårösund. Det hjälper inte att flera Bergmanfilmer haft världspremiär där. Eller att Bergmanveckan i juni blivit en stor framgång och att det under senare år satsats stort på filmproduktion på norra Gotland. Anton Karis stämde träff med nuvarande ägaren Bengt Nilsson.

”Buenos Aires 1977”
I helgen var det premiär på filmen Buenos Aires 1977. Huvudpersonen är Claudio som oskyldigt utpekas för att vara uppviglare mot militärjuntan i Argentina, och som i ett patricer liknande hus i huvudstaden placeras tillsammans med andra anklagade, och där de utsätts för kontinuerlig tortyr. Sveriges Radios Kinoredaktör Roger Wilson tycker att filmen Buenos Aires 1977 går från politiskt laddat drama, till en undersökning kring Stockholmssyndrom-liknande upplevelser, för att sluta i rena actionfilmen.
Claudio Tamburrini, som skrivit den självbiografiska bok som filmen grundar sej på, och alltså är verklighetens Claudio medverkar.

Programledare: Annika Östman och Annika H Eriksson
Producenter: Olof Sjölander och Linda Bellaner
olof.sjolander@sr.se
linda.bellaner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista