1 av 5
Towe Matre
2 av 5
3 av 5
Cecilia Strömberg
4 av 5
Tsvangirai fick flest röster. Foto: Scanpix.
5 av 5
Bokhandel i Peking

Yttrandefriheten i Kina och valet i Zimbabwe

Onsdag 2 april

16.00-16.45

Natotoppmöte i Bukarest
En av knäckfrågorna som står på dagordningen är den militära insatsen i Afghanistan. Just nu finns omkring 45 000 soldater under Natobefäl i Afghanistan och ca 350 svenskar. USAs president Bush vill att medlemmarna ska bidra med fler soldater i det som kallas kriget mot terrorismen, samtidigt som striderna har blivit hårdare. Stefan Winiger, på plats i Bukarest för SR och Sten Sjöström, utrikesreporter på Ekot medverkar.

Press och offentlighet i Kina
På nätet läggs det ut filmer som visar de brutala övergreppen i Tibet. Men vilken bild fick egentligen kineserna själva av det som hänt när det kinesiska propagandamaskineriet rullat igång med full kraft. Hör mer om sätt att kringå den kinesiska censuren och om kinesernas egen självcensur. Vad är egentligen tillåtet att säga offentligt? Hanna Sahlberg, SR:s Kina korrespondent, Göran Sommardahl, reporter SR, Ulrika K Engström, journalist och Johan Lagerkvist från Utrikespolitiska institutet medverkar.

Sömnproblem
I Skövde pågår just nu Sveriges första sömnkongress och det finns mycket att diskutera för de omkring 200 deltagarna från olika delar av vården för vi svenskar sover allt sämre och allt kortare tid per natt. Nästan fyra av tio tycker att de sover för lite och omkring en och en halv miljon svenskar känner alltid, eller för det mesta ihållande trötthet. Katastrofala siffror, säger professor Jan Hedner från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborrg. Reportage av Ylva Warnborg.

17:00-17:45

Valet i Zimbabwe
Det har varit en lång väntan men nu ser det ut som om oppositionspartierna med kandidaten Morgan Tsangirai har vunnit valet i Zimbabwe. Och att den sittande presidenten Robert Mugabe som suttit vid makten i nästan 30 år tvingas lämna sin post. Kommer han verkligen att göra det? Och vad betyder det för säkerheten i landet? Diskussion med Kaj Persson, UD:s Afrikaenhet bl a.

Fredrik Reinfeldt möter Erdogan
Turkiets premiärminister Erdogan är på Stockholmsbesök idag under ett stort säkerhetspådrag. Caroline Salzinger, utrikesreporter på Ekot rapporterar direkt från presskonferensen med Erdogan.

Annorlunda maratonlopp
Hur är det att springa Nordpolen Maraton? 42 kilometer på is. En av de som tog sig runt är Christer Klingspor.

Peking och rättvisan
De har förlorat sin mark, men domstolarna böjer sig för lokala myndigheter och vågar inte ta upp deras fall. Därför tillbringar många kineser åratal i Peking medan de försöker att få någon högre myndighet att ta sig an deras fall. Oftast lyckas det inte, ändå fortsätter det desperata sökandet efter rättvisa i Peking. Hanna Sahlberg rapporterar.

Historiskt upprop
253 forskare inom historia och samhällsvetenskap kritiserar Forum för levande historias upplysningskampanj om kommunismens brott. Forskarna som undertecknat ett upprop anser att regeringen låter sin egen ideologiska övertygelse förenkla historiska sammanhang. Samtal mellan Håkan Blomqvist, fil dr och lärare i historia vid Södertörns högskola och Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds universitet.

Fanerdun i Kalmar
Allt fler kinesiska företag investerar i Sverige. Bara de senaste två åren har runt 60 kinesiska företag etablerat sig här. I Kalmar trodde många att det var frågan om ett skämt när satsningen på ett gigantiskt kinesiskt utställningscenter i staden presenterades för ett och ett halvt år sen. Men de tänkta 1000 kinesiska utställarna och 2 miljoner besökarna har hittills mest handlat om byggstopp och uteblivna löner. Reportage av Sigrid Ingesson.

Programledare: Cecilia Strömberg och Towe Cho MatreProducenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".