1 av 9
Li Hellström
2 av 9
3 av 9
Agneta Furvik
4 av 9
Martin Luther King håller sitt sista tal i Mason Temple, Memphis Tennesee, den 3 april 1968
5 av 9
6 av 9
Hillevi Engström
7 av 9
Sven-Erik Österberg
8 av 9
Kvinna i Senegal
9 av 9
OS-symbolen och nedräkningsklocka på parlamentsbyggnaden vid Himmelska fridens torg, Peking

Arabisk poesi och kultur, nystartsjobb och Martin Luther King

Torsdag 3 april

16.00-16.45

Nato-toppmöte i Bukarest
Först ska vi tala om försvarsalliansen Natos toppmöte som pågår i Bukarest i Rumänien. Där har frågan om nya medlemmar varit aktuell idag. Två länder har formellt bjudits in att bli medlemmar, Albanien och Kroatien.
Vi har med oss Stefan Winiger, Sveriges Radios korrespondent på plats i Bukarest.
Vi hör även vår korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren.

Arabisk musik- och poesifestival
Hur viktiga är döda arabiska kärlekspoeter i dagens politiskt laddade mellanöstern?
Vilken roll spelar poesin och litteraturen överhuvudtaget i arabvärlden idag? Och i Sverige?
Och varför rappar Malmös hiphopungdomar på arabiska?
Dessa och flera frågor får sina svar i Studio Etts tema.

Dessutom blir det förstås direktsänd arabisk poesi!

Studio Ett sänder direkt från en arabisk musik- och poesifestival i Malmö.

Medverkande bl a: Cecilia Persson, poet och historiker, Farouk Abu-Chakra, lektor i arabiska, Bo Holmberg, professor i semitiska språk och Behrang Miri, hiphopartist.

Islamismens frammarsch i västafrika
Vi ska till Senegal i västafrika, ett land där islam länge har varit den dominerande religionen. Där tillämpas en form av islam som visar tolerans för andra religioner och respekt för kvinnors rättigheter. Men i takt med att Senegal tar emot mer och mer pengar från konservativa länder i arabvärlden växer oron, inte minst bland kvinnor, för att en mer kvinnofientlig form av islam får fäste i landet. Man fruktar en ny form av kolonisation, inte med vapen denna gång, utan med pengar.
Frilansjournalisten Eva Kaijser har besökt Senegal.

17.00-17.45

Få nystartsjobb inom offentlig sektor
Den borgeliga alliansregeringen ligger visserligen efter i opinionsmätningarna. Men vallöftet att få bukt med arbetslösheten har infriats. En av förklaringarna enligt regeringen själv, är satsningen på dom så kallade nystartsjobben som infördes förra året. Men det gällde till en början bara i de privata företag. 14 000 personer har idag nystartsjobb. Sen den första januari har regeringen vidgat reformen till kommuner, landsting och statliga myndigheter. Men i den offentliga sektorn har det gått trögare.
Reportage av Olof Sjölander.
Hur effektiva är nystartsjobb?
Debatt mellan Hillevi Engström moderat riksdagsledamot, ordförande i arbetsmarknadsutskottet och Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesman.

Varför fick Peking arrangera OS?
Året var 2001 och platsen var Moskva. Då det blev klart att Kina tog hem spelet om de olympiska spelen 2008. Om några månader är vi där - O nu kommer det så gott som dagligen olika politiska utspel som manar till Bojkott av spelen. Idag rapporterar tex norska radion att norge kan komma att utebli från os-invigningen om inte Kina börjar respektera de mänskliga rättigheterna bättre.
Men hur mycket pratade man om mänskliga rättigheter då - för sju år sen, när det väl beslutades att Kina skulle bli värdland?
Med oss i studion har vi Sverker Lindström, journalist och författare till den nyutkomna boken ”Det stora sveket”, som handlar om de olympiska spelen från Berlin till Peking och Bengt Skött, journalist vid radiosporten, som sedan länge bevakat olympiska frågor.

40 år sedan Martin Luther King mördades
Imorgon, den 4 april, är det fyrtio år sen den amerikanska svarta medborgarrättsledaren Martin Luther King mördades.
Mordet ledde till våldsamma upplopp i USA, bland annat i huvudstaden Washington, där spåren av raskravallerna fortfarande finns kvar.
Reportage av Ginna Lindberg.

Sveriges förhållande till Nato
Just nu pågår Natos toppmöte i Bukarest i Rumänien. Både den svenska statsministern och utrikesministern kommer att på plats. Trots att Sverige står utanför försvarsorganisationen. Sverige har varit neutralt i 200 år, men enligt en opinionsundersökning tycks det folkliga motståndet mot ett medlemskap är på väg att krympa.
Jan Joel Andersson på utrikespolitiska institutet anser att det inte längre finns någon poäng med att stå utanför Nato.
Hör honom och Jytte Guteland, ordförande SSU.

Li Hellström och
Agneta Furvik

Producenter:
Maria Meschke och
Erik Rosendahl
maria.meschke@sr.se erik.rosendahl@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista